Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za saradnju zemalja bivše Jugoslavije

    Predstavnici privrednih komora zemalja bivše Jugoslavije razgovarali su u Ljubljani o jačanju saradnje unutar regiona i zajedničkom traženju novih poslova, posebno na trećim tržištima.

    Na sastanku su bili predstavnici komora BiH i Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije, uz učešće i predstavnika oko 100 preduzeća, i ostvarili više od 180 bilateralnih poslovnih razgovora.

    Slovenija ima razvijene odnose s državama bivše Jugoslavije, ali u poslednje vreme opažamo pad obima poslovanja, rekao je predsednik slovenačke komore Samo Hribar Milič i izneo da je to razlog sastanka.

    Podpredsednica Privredne komore Hrvatske Jasminka Trzun je istakla da stupanje Hrvatske Evropsku uniju znači da su države bivše Jugoslavije dobile novog partnera, uz mnogo promena u načinu poslovanja.

    Predsednik crnogorske komore Velimir Mijušković je ocenio da sada moramo da zajedno nastupamo na tržištu trećih zemalja, jer bi to povećalo konkurentnost, a u inostranstvu bi privuklo veću pažnju na region i zemalje pojedinačno.

    To je podržala Stojmirka Tasevska iz Upravnog odbora Privredne komore Makedonije, i založila se za veću saradnju pre svega unutar regiona.

    Potpredsednik Privredne komore Srbije Raša Ristivojević podvukao je značaj razmene informacija i iskustava među komorama i dodao da PKS namerava da već jesenas na tu temu organizuje forum u Beogradu.

    Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić, rekao je da BIH ima negativan saldo u trgovinskoj razmeni sa skoro svim zemljama i zato je, unutar CEFTE, postignut dogovor da još neko vreme ostanu carinske barijere.

    Sastanak u Ljubljani održan je na inicijativu domaćina, Slovenije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE