Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Suvišni propisi `progutali` 19 hiljada radnih mesta

    Suvišni propisi i administrativne procedure, samo u trgovinskom sektoru, koštaju firme više od 107 miliona evra godišnje, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca i CEFE Srbija. To je uticalo na veće cene, pad kupovne moći i ugasilo 19 hiljada potencijalnih radnih mesta.

    Promet u Srbiji prošle godine bio je za 30,8 odsto manji nego 2008, što je najviše u odnosu na zemlje u okruženju, kod kojih je ovaj pad bio daleko manji, kaže za Novosti predsednik Unije poslodavaca Dragoljub Rajić. U Hrvatskoj taj pad je iznosio 10,8 odsto, BiH 12,4, a Makedoniji 13,2 procenta.

    Pritisnuti padom prodaje, a istovremeno primorani da primene nove propise, poslodavci u trgovini pribegli su smanjenju broja zaposlenih, kao krajnjoj meri u cilju opstanka njihovih preduzeća.

    Rajić napominje da zaposleni kod trgovaca na mesečnom nivou potroše na suvišne procedure i neažurnost administracije prosečno 17 radnih sati, odnosno preko tri miliona sati mesečno kada se uzme u obzir da je u trgovini zaposleno 183.973 lica.

    Kada se ti troškovi saberu i pomnože sa prosečnom cenom rada, dolazi se do cifre od 107,8 miliona evra na godišnjem nivou, koji pojedu minimalno 19.113 potencijalnih radnih mesta u grani trgovine, naglašava Rajić.

    U poslednje četiri godine u Srbiji se zatvorilo 27 odsto trgovinskih radnji, od kojih su, kao dodatni problem, neke prešle u sive tokove, čime se povećala nelojalna konkurencija, ističu u Uniji poslodavaca.

    Neophodno je što pre početi sa temeljnom reformom inspekcije i propisa u toj oblasti, kako bi se rasteretilo poslovanje trgovinskih preduzeća i ukinule brojne administrativne procedure, rekao je Rajić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE