Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bebe se dizajniraju, a znanje stiže u čipovima: Zastrašujuća elektronska čuda koja su već tu

    Danas je moguće od lekara naručiti detetovu boju očiju, boju tena ili kose. Poslušni roboti samo što nisu postali deo svakodnevice, automobili su počeli da lete, a uskoro ćete moći da u svoju memoriju ugradite novu sa podacima koje ne znate. Elektronika je otišla daleko i čini se da će uskoro ideje iz naučnofantastitčnih filmova postati deo sasvim obične realnosti (ili to već jeste).

    Uskoro će tastature biti zamenjene glasom. Naime, glas će biti jedina instrukcija koja će računaru biti dovoljna da sam otkuca tekst, otvori određeni document ili pusti muziku.

    Ali to nije sve. Poznata vam je scena iz akcionih filmova gde glavni junak seda u auto, pritisne nekoliko puta po gasu, nasloni se, a njegov auto počinje sam da vozi. Neostvarena želja? Nikako. Google je na čelu proizvodnje automobila koji će funkcionisati  po principu autopilota – vozilo će biti programirano samo da vozi, bez instrukcija vozača. Mnogi proizvođači automobila su ovakvu vožnju već testirali – Volkswagen, General Motors, Volvo. Ovi automobili postoje, ali je još uvek veoma komplikovana masovna proizvodnja.

    Kanadski inženjer Eric Migicovsky izumitelj je Pebble satova. Ekran ovih satova prenosi sve važne podatke sa telefona (poruke, e-mailove, pozive), tako da, dok vam je mobilni telefon u džepu, a vi vozite ili nosite kese iz nabavke možete ažurno da pratite notifikacije koje vam stižu. Sony, Samsung i Apple već rade na svojim verzijama ovog izuma. A, koliko zapravo ova naprava ima nameru da olakša, a koliko da komplikuje svakodnevicu? Može biti dobar podsetnik, ali i suvišna stvar koja samo dodatno guši u sve ubrzanijem svetu tehnike.

    Nekada je to spadalo u domene naučne fantastike, danas genetičari mogu da otkriju DNK profil još nerođenog deteta. Samo testiranjem majčine krvi, doktori mogu da predvide da li će dete imati određene anomalije, a moguće je iste i ukloniti. Pomak u medicini na ovom polju je i više nego vidljiv. Nekad je bilo nezamislivo ultrazvukom otkriti preciznu težinu bebe, boju kose ili pol, a danas se se sve to može ‘naručiti’. Adam Nash, najpoznatiji svetski ‘dizajner beba’, kaže da već sa sto odsto sigurnosti može da se izabere pol deteta, dok verovatnoća da beba dobije ‘naručenu’ boju očiju iznosi oko 80 procenata. Koliko ova informacija deluje revolucionarno, zapravo postavlja pitanje – da li imamo pravo da menjamo gene naše dece? Pomalo je zastrašujuće.

    Da li znate da postoje čipovi koji se ugrađuju na moždane neurone i kao takvi služe da nadomeste sećanja i znanja? Oni se danas razmatraju kao jedan od načina oporavka ljudi sa oštećenjem mozga, a njihov pronalazač je Theodore Berger, čuveni biomedicinski inženjer i neurolog. Kao što danas preko USB-a u računar možete prebaciti bezbroj informacija, tako će možda jednog dana biti moguće ugradnjom ovakvih čipova iste te informacije i znanje uskladištiti u mozak.  Ko zna, možda će u dalekoj budućnosti biti moguće školovati se na ovakav način (ako se to uopšte može nazvati školovanjem), učiti jezike, završavati fakultete? 

    Navikli ste da kupujete proizvode online i da potom čekate na njihovu isporuku? To je stvar prošlosti. Otkriveni su 3D printeri koji željeni proizvod mogu da odštampaju u sasvim realnom obliku od igračaka za decu do oružja. Tako je američka grupa Defense Distributed u maju ove godine, napravila prvi pištolj 3D printerom. Napravljen je tehnikom koja košta oko 8 hiljada dolara i izrađuje svaki deo pištolja od slojeva plastike (metalna je samo udarna igla).

    Kuckanje po telefonu i pretraživanje dodirom je stvar prošlosti. Telefoni kao što su Samsung Galaxy S imaju senzore koji prate pokrete oka i lice korisnika i na osnovu toga upravljaju funkcijama telefona. Recimo, kada čitate duži mejl ili pretražujete internet, ako gledate u ekran senzor će to detektovati i bez obzira na to što je isključivanje displeja podešeno na određeni period, on će nastaviti da svetli i na taj način vam omogućiti da završite čitanje. Ili, gledanjem u ikonicu za otvaranje strane pretraživača, ista će se i pokrenuti. Senzor prepoznaje i ugao gledanja, pa sadržaj displeja prilagođava vašem uglu gledanja.

    A sledeći izum će sve ljubitelje moderne tehnologije, medicine i SF ostaviti bez daha. Naprava se zove south i dovoljno je da sa njom zamahnete pored svog tela i automatski će vam na displeju pokazati otkucaje srca, krvni pritisak, temperaturu  i niz drugih zapanjujućih statistika. 

    I, sve ovo je samo početak nove elektronske realnosti za mnoge zastrašujuće…

    Foto: tech.likes.com

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE