Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poljska počela s proizvodnjom gasa iz škriljaca

    Iz probne bušotine kraj Lenborka u Pomeraniji, na severu Poljske, krenula je prva eksploatacija gasa iz škriljaca.

    Poljska je tim poslom, po oceni stručnjaka, napravila veliki korak ka industrijskom korišćenju gasa iz škriljaca, iako 8.000 kubnih metara dnevno još nije komercijalna proizvodnja.

    Preduzeće Lane Energy Poland, u vlasništvu američkog koncerna Conocophillips, kao prvo u Poljskoj uspelo je da stabilno, u toku poslednjih mesec dana, eksploatiše gas iz škriljaca.

    "To je jako dobra vest za Poljsku i evropsku geologiju. Izdašnost bušotine je manja nego na poljima u SAD i Kanadi, ali u Evropi je to prvi tako dobar rezultat u istraživanju i eksploataciji gasa iz škriljaca", kazao je zamenik poljskog ministra životne sredine Pjotr Vožnjak.

    Državni geološki institut Poljske procenjuje rezerve gasa u škriljcima na oko 768 milijardi kubnih metara, što bi trebalo da budu najveće rezerve u Evropi.

    Poljska privreda godišnje troši 15 milijardi kubnih metara gasa i eksploataciju svog gasa iz škriljaca vidi ka put da se oslobodi energetske zavisnosti od Rusije, a takođe za pojeftinjenje te sirovine, od koje zavise i privreda i domaćinstva.

    U SAD je gas pojeftinio za oko 40 odsto od 2005. godine, otkako je počela industrijska eksploatacija gasa iz škriljaca.

    Trgovinski direktor Conocophillips Malcolm Rice Jones upozorio je ranije da ne može još da saopšti datum kada će krenuti prava komercijalna eksploatacija u Poljskoj, a da će tek nova istraživanja i bušotine dati odgovor kada bi se mogla isplatiti eksploatacija u Poljskoj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE