Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Domaći putari dobri izvođači, ali nemaju „jako“ ime

    Domaći putari još nisu dobili nijedan posao koji u Srbiji kreditiraju međunarodne institucije. Dok se oni žale da tržište nije dobro uređeno, jer su prednost na Koridoru 10 imale strane firme, bankari tvrde da su uslovi jednaki za sve i da nema povlašćenih, piše Politika.

    Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, smatra da država ne može ni na koji način da utiče na tenderske uslove za poslove koje finansiraju strane banke. ''Svetska banka ima jasne procedure i uslove koji važe svuda u svetu, a to je najčešće da firma ima reference, tj. da je sličan objekat izgradila u poslednjih nekoliko godina, da ima odgovarajući promet na računu i da može da obezbedi garanciju za dobro izvršenje posla. Ko ponudi najbolju cenu, kvalitet i rokove izgradnje dobiće posao'', objašnjava Savić.

    Slično je i kada je reč o Evropskoj banci za obnovu i razvoj i sa Evropskom investicionom bankom. ''Evropska investiciona banka uvek vodi računa o svojim interesima, odnosno o kompanijama iz EU. One na tenderima mogu imati izvesnu prednost, ali jedno je sigurno – ako bi se naša firma pojavila sa najpovoljnijom cenom i rokovima sigurno bi dobila taj posao''.

    Međutim, naša država može domaćim građevinskim frmama da pomogne na drugi način.

    ''Neka ih natera da se udruže u jak konzorcijum, jer će na taj način imati iznos novca na računu koji traže kreditori. Država može i da osposobi jednu od tih firmi, da joj finansijski pomogne i da joj omogući da stane na noge. Strane firme pobeđuju na osnovu svog imena u svetu i poslovi se na njih vode, a sve u stvari grade naše firme'', ističe Savić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE