Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kakva birokratija, takve nam i investicije

    Srbija je za prvih šest meseci privukla nešto više od pola milijarde evra stranih investicija, iako znatno više od prošlogodišnje, suma daleko manja od očekivanih i najavljenih milijardi. Da bi se stanje popravilo, potrebno između milijardu i po do dve milijarde evra.

    Gorka istina koja najbolje govori o stanju naše ekonomije i o tome koliko je Srbija (ne)povoljno okruženje za investicije, piše Politika.

    Od velikih i najavljenih investicija još nema ništa, a razlog je jednostavan, poslovni ambijent sporo se i nedovoljno menja.

    Pored dobre infrastrukture i kvalitetne radne snage i strani i domaći investitori traže jednostavno i predvidivo poslovno okruženje.

    Srbiji je ostalo još mnogo toga da učini jer državne administrativne procedure oduzimaju mnogo vremena i novca, a često su i nepredvidive.

    Vlada bi među svoje prioritete trebalo da uvrsti ulaganje u infrastrukturu, obrazovanje i obuku, izmenu Zakona o radu, unapređenje vladavine prava i smanjenje birokratskih procedura.

    Potrebna je i celovita reforma državne uprave jer ako se to ne učini, ostale reforme nikada neće zaživeti, kaže za Politiku Joe Lowther, direktor USAID Projekta za bolje uslove poslovanja.

    Za obezbeđivanje više investicija, direktor Unije poslodavaca Dragoljub Rajić navodi da je potrebno poboljšati nivo zaštite privatne svojine, a neophodni su pregledniji i jasniji spiskovi poreskih i parafiskalnih obaveza koje plaća svaki investitor koji dođe u Srbiju, tvrdi Rajić.

    Postoji nekoliko ugovorenih projekata sa investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i nekoliko projekata koji su u planu, pa tako u septembru očekujemo finalizaciju ugovora o ulaganjima u poljoprivredu i nekretnine, kažu u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza.

    Bolji samo od BiH

    Najnovija studija koju je objavila Konferencija Ujedinjenih nacija o razvoju World Investment Report 2013, pokazuje da je u toku prošle godine najveći pad stranih investicija imala Evropska unija (41,5), a sledi jugoistočna Evropa (41,2 odsto).

    Najbolje je prošla Velika Britanija sa investicijama od 62,4 milijardi dolara i Irska sa 29,3, dok su najviše stranih investicija privukle Sjedinjene Američke Države, 167,6 milijardi dolara.

    Srbija je, prema studiji, u 2012. godini privukla svega 352 miliona dolara investicija, a poslednje istraživanje Svetske banke, po poslovnoj klimi za strane ulagače, svrstava Srbiju na pretposlednje mesto u regionu, jedino ispred Bosne i Hercegovine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE