Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Imovina NIS-a u centralizovanoj bazi podataka

    Kompanija koja ozbiljno pretenduje da postane regionalni igrač u na Balkanu, ali i šire – Naftna kompanija Srbije imaće uskoro podatke o celokupnoj bogatoj i dislociranoj imovini u jednoj centralizovanoj bazi podataka, što je prečica do opertivnog upravljanja svim onim čime NIS raspolaže.

    S obzirom na to da se dugo posle preuzimanja NIS-a od strane Gaspromnjefta nije znalo čime zapravo NIS sve raspolaže i upravlja i šta je njegova imovina, kompanija je shvatila da je kvalitetno i centralizovano upravljanje postojećim resursima važan segment poslovanja.

    U tom smislu, kako potvrđuju u ovoj kompaniji, NIS je započeo rad na uvođenju nove informacione tehnologije koja će kompletne podatke pretočiti u centralizovanu bazu podataka.

    U pitanju je geografski informacioni sistem (GIS), odnosno inteligentna, interaktivna digitalna karta, koja povezuje prostorni prikaz nepokretne imovine NIS-a sa pripadajućim raznorodnim podacima o njoj, uključujući i fotografije i skeniranu dokumentaciju. Uviđajući potrebu za centralizovanom bazom podataka o nepokretnopj i pokretnoj imovini, NIS planira da je izrdi po GIS tehnologiji,

    Podaci o nepokretnostima kojima NIS raspolaže, (benzinske stanice, rafinerijski kompleksi, sabirne stanice, poslovni prostori, bušotine, vodovi..) uskoro bis e mogli naći na jednom mestu, jer je direkcija Nafte industrije Srbije za upravljanje imovinom inicirala stvaranje baze podataka i intranet veb aplikacije GIS ODEON (objedinjene digitalne evidencije o nepokretnostima).

    Sa objedinjenim prostornim, opštim, geodetskim, pravno-katastarskim, ekonomskim i drugim tehničkim podacima o svakoj nepokretnosti, koji su upotpunjeni odgovarajućom dokumentacijom i fotografijama, moguće je stvoriti kompletnu sliku o nepokretnosti, ali i vršiti razne analize, potvrđuju u NIS-u.

    Uvođenjem ove moderne tehnologije, GIS ODEON, kao integrisani izvor informacija, postaje neophodna podrška za sve organizacione delove NIS-a, kako u vršenju svakodnevnih radnih zadataka, tako i za kvalitetno upravljanje resursima, planiranje i efikasno donošenje odluka.

    Projekat implementacije GIS-a započet je 2010. godine, dok se u 2013. godini planira nadogradnja sistema za evidenciju o nepokretnostima zavisnih preduzeća NIS-a u regionu, kao i za specifične potrebe korisnika u okviru kompanije, što će omogućiti još bolje iskorišćenje mogućnosti koje pruža GIS tehnologija, zaključuju u NIS.

    Gaspromnjeft, većinski vlasnik NIS-a, inače, dugo pošto je preuzeo NIS nije znao čime tačno sve raspolaže zgradama, pumpama, rezervoarima, hotelima, što će se konačno saznati upravo i ovom bazom podataka. Pri kupovini NIS-a ruski većinski vlasnik je praktično imao logo i pečat firme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE