Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Majstor filma Francis Ford Coppola: Radite sve što želite, rizikujte i ne lažite

    Francis Ford Coppola je veliko ime za koje je ceo svet čuo zahvaljujući vanvremenskim ostvarenjima – od Kum trilogije do Apokalipse danas i Drakule.
    Sa 29 godina je doživeo slavu zrelog filmskog stvaraoca i danas kao 74-godišnjak ne odustaje od principa koji su ga vodili kroz stvaranje, život, biznis i film. Vlasnik je četiri Oskara i uspešne kompanije koja se bavi proizvodnjom vina i hrane i redak je primer holivudski poznate ličnosti koja još živi u prvom braku. Za njega je sreća ’sreća’ i saradnici ga vole zbog njegove mudrosti, istrajnosti i originalnosti.

    Ovo su neki od saveta i razmišljanja Coppole koji vas mogu navesti da rizikujete, stvarate i tako dobijete…

    …Osnovna stvar je rizik. Ako ne rizikujete, kako mislite da napravite nešto zaista dobro, nešto što svet nije video? Volim da kažem – praviti film bez rizika je kao kad očekujete da dobijete dete, a nemate seks. Morate rizikovati!

    …Uvek sam bio avanturista i nikada se nisam plašio rizika. Dobra je moja filozofija – jedini rizik je protraćiti život tako da kada umrete kažete:“Eh, voleo bih da sam to ili to uradio…“. Ja sam uradio sve što sam želeo i tako ću nastaviti.

    …Ne zaboravite da umetnici zarađuju novac poslednjih 100 godina. Pre toga su imali mecene i donatore ili su se bavili još jednim poslom od koga su zarađivali. I ja danas imam drugi posao – pravim filmove i niko mi ne govori šta da radim. Novac pravim proizvodeći vino. Danas morate da ustanete u 5 ujutru, da odete na posao, a posle posla se bavite stvaranjem.

    …Možda su ljudi u pravu kada sa intrneta besplatno skidaju muziku i filmove. Možda će me neko zbog ovoga ubiti, ali ko je ikad rekao da umetnost mora da ima cenu? I ko je rekao da umetnici treba da zarađuju?

    …Kada nešto radite, radite onako kako osećate, ali i slušajte šta će vam drugi reći. Praviti film ili raditi nešto drugo je Saradnja. Volim da kažem da je Saradnja ’sex of art’ jer uzimate od svakog sa kim sarađujete.

    …Savetujem svoju decu da nikada ne lažu, ni sebe ni druge. Kažem im da ako lažu, biće uhvaćeni kad-tad. Ako vas pitaju nešto neprikladno, nešto što vas tera da lažete, ne odgovarajte. Samo recite da je pitanje neprikladno ili jednostavno ćutite. Takav stav će se preneti i na posao, bilo da pravite film ili ste u biznisu – sve mora da bude pitanje istine ako želite pravu stvar.

    …Svi smo nesigurni, odrasli su nesigurni, ne samo deca. Kažu da je Barbra Streisand imala napade panike pred nastup sa mišlju da ne može da peva. Naravno da može i ume. Nesigurnost je samo prva sekunda i svako ima taj ’hormon’.

    …kaže Francis Ford Coppola

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE