Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za pet godina duplo manje novca od carine

    Priliv novca u državnu kasu od carine na uvezenu robu iz EU prepolovljen je u odnosu na pre pet godina.

    "Krivac" za manje para je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potpisan 2008. godine, koji predviđa postepeno smanjenje carina za uvoz robe iz EU, i njeno konačno ukidanje početkom sledeće godine.

    Siromašniji državni buđelar od "jeftinije" carine samo je jedna od posledica koje izaziza ovaj dokument. Mnogo veću štetu, slažu se stručnjaci, pretrpeće domaća privreda, a naročito prehrambena industrija – zvezda uzdanica srpske ekonomije.

    Tokom 2008. u budžet Srbije se od carina slilo 68 milijardi dinara, a prošle skoro duplo manje – 35 milijardi dinara. Ove godine ekonomisti ne očekuju da suma dobijena od naknada za uvozne proizvode pređe 30 milijardi dinara. Istina, manje se i uvozi iz EU, ali u procentu koji nije ni približan smanjenju prihoda od carine.

    Prosečna carinska stopa u Srbiji je 7,4, a za poljoprivredne proizvode 14,2 odsto. Koliko je to niska stopa zaštite najbolje ilustruju primeri razvijenih zemalja, poput Japana i Norveške, koji štite pojedine svoje robe i stopama od 50 do čak 100 odsto, pišu Novosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE