Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kriza Grke naučila da – varaju

    Nasumična poreska inspekcija je širom Grčke otkrila da gotovo polovina firmi vara u poreskim prijavama, dok se, usred razorne recesije, vlasti te zemlje sputane dugovima, bore da poboljšaju naplatu prihoda.

    Uprkos stalnim kampanjama vlada tokom nekoliko decenija da se suzbije utaja poreza, to je i dalje veliki problem grčke države koja poslednje tri godine obezbeđuje likvidnost zahvaljujući ogromnim međunarodnim kreditima.

    Podaci Ministarstva finansija pokazali su da poreske propise krši 731 od 1.465 preduzeća, uglavnom restorana, barova, kafea i klubova, proverenih od 25. jula do 5. avgusta.

    Tokom protekle tri godine prihodi Grka su razbijeni uzastopnim povećanjima poreza u okviru duboko omraženog programa štednje po zahtevu Međunarodnog monetarnog fonda i evropskih zemalja, u zamenu za kreditnu pomoć grčkoj državi.

    Te mere su, u kombinaciji sa smanjenjem plata i penzija, produbile recesiju privrede, koja se poredi s Velikom depresijom u SAD 1930-ih godina, uz rekordnu nezaposlenost od 27,6 odsto maja ove godine.

    Među mladima, bez posla je zapanjujućih 65 odsto, dok Vlada kojoj su konzervativci na čelu, tvrdi da neke firme otpuštaju zaposlene i tajno ih ponovo zapošljavaju, da bi izbegle doprinose za socijalno, zdravstveno i penziono osiguranje.

    Javni sektor koji se smatra u velikoj meri neefikasnim i da ima prevelik broj zaposlenih, do sada je izbegao otpuštanje, a državni službenici su skoro čitav jedan vek uživali garantovana doživotna radna mesta.

    Međutim, Vlada je obećala poveriocima da će otpustiti 15.000 zaposlenih iz državnog sektora privrede, službi i uprave do kraja iduće godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE