Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija se mora zadužiti dve milijarde evra

    Iako je odlazeći ministar finansija Mlađan Dinkić rekao da ostavlja solidno popunjenu državnu kasu, čini se da su se naprednjaci, kojima će taj resor pripasti, ozbiljno nad njom zamislili. Vicepremijer već je javno saopštio da para za plate i penzije ima do kraja septembra. Novi ministar mora da nađe dve milijarde evra.

    Država će ponovo morati da se zaduži, prema  procenama stručnjaka, za bar dve milijarde evra. Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić kaže da je Vučićeva izjava neprecizna, jer se plate i penzije ne plaćaju samo od para koje stoje sa strane, već i od tekućih prihoda.

    Nama svakog meseca za plaćanje obaveze nedostaje 150 do 200 miliona evra. Dinkić je rekao da ostavlja 784 miliona evra, a kada se 300 miliona evra potroši u naredna dva meseca i ostane samo 400 miliona evra u rezervi, pali se crvena lampica, kaže Arsić i dodaje da, za tekuće potrebe do kraja godine, potrebno je da se zadužimo 700 do milijardu evra.

    Država mora sačuvati sposobnost da se zadužuje na komercijalnom tržištu pogotovo sada kada je jasno da do kraja godine nećemo dobiti zajam od 200 miliona dolara od Svetske banke i da zato što nema sporazuma s MMF nema ništa ni od ostatka ruskog zajma od 200 miliona dolara.

    Po njegovoj oceni, minus u državnoj kasi do kraja godine može da popuni samo velika emisija evrobondova na međunarodnom tržištu, što će povećati i spremnost domaćih investitora za kupovinu trezorskih zapisa.

    Arsić upozorava da je „medeni mesec” jeftinog zaduživanja prošao, sada možemo da dobijemo zajam s kamatama od šest, sedam odsto, što je identično ceni skupih zajmova koje smo uzeli.

    Prema rečima urednika sajta Makroekonomija Miroslava Zdravkovića, Dinkić nasledniku ostavlja likvidniju kasu, ali zaduženiju državu.

    Kako je rekao, javni dug je povećan od avgusta prošle do juna ove godine za 3,4 milijarde evra, unutrašnji dug je povećan za 944 miliona evra. Spoljni za dve milijarde i indirektne obaveze za 454 miliona evra.

    Po njegovom mišljenju, deficit do kraja godine može biti finansiran novim zaduživanjem ili upotrebom sredstava na računima države. Postoji rizik u slučaju naglog povlačenja banaka iz trezorskih papira, ali ovi papiri imaju ročnost koja nije koncentrisana u jednoj vremenskoj tački.

    Budžet je likvidan, postoji mogućnost da se do kraja godine deficit dodatno smanji (većim primanjima i manjim izdacima), i sada je pravi trenutak da se krene sa projektovanjem budžeta za 2014. s drastično manjim deficitom.

    Za to je potrebna javna rasprava o načinima, merama i instrumentima, kako doći do manjeg deficita u 2014, a u 2015. zakonski ukinuti izraz „deficit”, smatra Zdravković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE