Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od sutra skuplja struja u Srbiji

    Struja u Srbiji od sutra će u proseku poskupeti 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

    Nakon poskupljenja prosečna cena jednog kilovat sata bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV) za domaćinstva biće 6,148 dinara (5,35 evrocenti), a za industriju 5,854 dinara (5,09 evrocenti), rečeno je agenciji Beta u Elektroprivredi Srbije (EPS),

    Struja je u Srbiji prethodno poskupela 1. aprila 2011. godine u proseku za 15 odsto.

    U EPS-u su kazali da će i nakon poskupljenja cena struje za domaćinstva u Srbiji biti značajno niža od tržišne i da neće pokriti ni rast inflacije koja je od prethodnog poskupljenja iznosila 14,1 odsto.

    "Da smo Agenciji za energetiku Srbije (AERS) podneli zahtev da aktuelnu tržišnu nabavnu cenu uračuna u svoju metodologiju odredjivanja cene električne energije, EPS-u bi bilo odobreno povećanje za oko 38 odsto za domaćinstva", kazali su u EPS-u.

    Poskupljenje struje AERS je odobrio nakon što su EPS i pet distribucija koje posluju u okviru tog javnog preduzeća prihvatili sugestije Agencije o smanjenju troškova i predloženih gubitaka u mreži.

    "Cilj je da se sredstva dobijena racionalizacijom troškova usmere na povećanje sigurnosti i kvaliteta snabdevanja električnom energijom", kazali su u AERS-u.

    Elektroprivreda Srbije strujom snabdeva oko 3,5 miliona korisnika u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE