Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Devizni kurs u bankama do 2,1 odsto odstupa od zvaničnog

    Prosečni kursevi po kojem su banke u Srbiji u julu kupovale i prodavale devize odstupali su za najviše 2,1 odsto od zvaničnog srednjeg kursa koji objavljuje Narodna banka Srbije (NBS), saopštila je danas centralna banka.

    Time je NBS negirala pisanje medija da je razlika između kurseva koje banke primenjuju i zvaničnog srednjeg deviznog kursa najčešće 10 odsto.

     

    Banke svakodnevno dostavljaju NBS svoje kursne liste koje sadrže kupovne i prodajne kurseve koje primenjuju za transakcije u stranoj valuti sa svojim klijentima.

     

    "Retki slučajevi nešto viših odstupanja kupovnih i prodajnih kurseva banaka od srednjeg kursa NBS javljaju se samo za transakcije sa valutama koje imaju malu zastupljenost na našem tržištu, zbog čega su i troškovi zaključivanja tih transakcija viši, pa banke za njih određuju nepovoljnije kurseve", objasnila je NBS.

     

    Po podacima NBS, rasponi kurseva u menjačnicama su znatno uži nego u bankama, odnosno kursevi po kojima građani menjaju stranu valutu su najčešće znatno povoljniji od kurseva u regionu.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE