Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sudbina Detroita čeka i druge velike američke gradove?

    Nekadašnji simbol snage industrije SAD-a, Detroit, postao je najveći grad u Americi koji je objavio bankrot.

    Detroit je osnovan prije više od 300 godina. Dolaskom automobilske industrije grad je ostvario zapanjujuću stopu širenja u prvoj polovini 20. veka, sve do sredine 1950.-ih godina. Prizori napuštenih kuća, ulica i celih četvrti, koje su nekadašnji žitelji ostavili u potrazi za boljim životom, slika su Detroita koja se urezala u kolektivnu svest.

    Stručnjaci napominju da će bankrot samo dodatno stigmatizirati grad. Spominju i dalja smanjenja penzija, radničkih prava… Drugi pak smatraju da je stečaj bio jedini izbor koji na kraju može dovesti do potrebnog remonta gradskih službi i plana za vraćanje prevelikih dugova.

    Zahtev za proglašenje bankrotstva, koji je pre dva dana podneo američki grad Detroit zbog duga od 18 milijardi dolara, odbačen je na sudu u državi Mičigen. Naime, sud je naredio Detroitu da povuče zahtev za bankrot, budući da bi njegovo sprovođenje moglo dovesti do kršenja američkog Ustava i ugroziti isplatu penzija i drugih socijalnih povlastica.Državni tužilac je odmah uložio žalbu na takvu odluku suda. 

    Detroit je osmi grad u SAD-u koji je do sada proglasio bankrot – ujedno i najveći američki grad u istoriji koji je bankrotirao.

    Šta sledi nakon objave bankrota? Sudija koji će nadzirati slučaj Detroita prvo će odrediti gde će se održati saslušanja. Odmah po početku procedure za objavu bankrota, lokalnim vlastima biće zabranjeno otplaćivanje većine dugova, a svi sudski postupci protiv grada biće automatski obustavljeni. Službe poput policije, vatrogasaca i komunalnih radnika i dalje će nastaviti sa obavljanjem svojih poslova, budući da bez njih grad ne bi mogao da funkcioniše.

    Pretpostavlja se da će proces izlaska Detroita iz bankrota trajati i do nekoliko godina. Grad će pokušati da osvoji podršku poverilaca, sindikata i odbora za plan reorganizacije grada. Ukoliko ne dobije podršku, pregovori će se nastaviti sve dok to ne bude bio slučaj.

    Program restrukturiranja može obuhvatati brojne poteze koji će među građanima zasigurno biti vrlo nepopularni, poput rezova u budžetu, otkaza, prodaje gradske imovine, ukidanja ugovora sa sindikatima i drastičnih rezova u gradskom budžetu.

    Slučaj bankrota Detroita svojevrsni je presedan u SAD-u koji će zanimati vlasti u gotovo svim većim američkim gradovima koji se takođe nalaze pod teretom nagomilanih dugova.

    "Svi će reći – Ok, to je Detroit, mislili smo da je već bankrotirao", kaže ekonomista Univerziteta u Michiganu Eric Scorsone.  te dodaje:

    "Detroit nije izuzetak. Slična je situacija i u Čikagu, Njujorku, San Dijegu i San Hoseu. Slični problemi muče brojne velike gradove u SAD-u. Situacija u njima možda nije toliko ekstremna kao u Detroitu, ali mnogi su suočeni s istim ili vrlo sličnim problemima", objašnjava Scorsone.

    Hoće li se slučaj Detroita pokazati kao izuzetak ili pravilo u SAD-u pokazaće vreme. Do tada ostaje pitanje – hoće li nekadašnji motor američke autoindustrije prebroditi još jedno mračno razdoblje u svojoj istoriji?

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE