Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neophodna pomoć ‘malima’

    U Srbiji samo 40 odsto malih i srednjih preduzeća (MSP) pozajmljuje sredstva,  a nešto više od polovine njih sredstva pozajmljuju od banaka.

    Takođe, Srbija je u najnovijem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti na 105. mestu od ukupno 144 zemlje kada je reč o pristupu kreditima, što je lošije od plasmana mnogih susednih zemalja, pri čemu joj je rejting opao u odnosu na prethodne godine.

    Prema rečima Ane Jolović iz USAID-a, 60 odsto MSP navodi da ne pozajmljuje sredstva iz formalnih izvora, a oni koji to rade, u preko 70 odsto slučajeva uzimaju kredite manje od 50.000 evra. Ona navodi da su među glavnim problemima u finansiranju MSP konstantna neefikasnost izvršnog postupka, troškovi finansiranja koji su među najvišima u regionu, nedostatak alternativnih izvora finansiranja, kao i loša pozicija MSP kada je pregovaračka pozicija u pitanju.

                                                                                 Ana Jolović

    Imajući u vidu da MSP predstavljaju najveći i najbolji izvor za kreiranje novih radnih mesta, te da posredstvom inovacija mogu da prošire ekonomsku bazu oko glavnih stranih ulaganja, u prethodnom periodu USAID je uradio detaljnu studiju kojom su detektovani uzroci ovako lošeg stanja finansiranja MSP i napravili jasne preporuke za poboljšanje. 

    „Sam izveštaj namenjen je širem auditorijumu, jer se rešenja za unapređenje finansiranja ne nalaze samo u javnom sektoru. Da bi se poboljšao pristup MSP sredstvima potreban je sveobuhvatan i usklađen rad kako Vlade Srbije, tako i finansijskih institucija, MSP, pružalaca stručnih usluga, poslovnih udruženja, kancelarija za lokalni i regionalni razvoj i mnogih drugih,“ kaže Jolovićeva.

    „Sada, kad imamo detaljno analizirane sve uzroke problema, cilj nam je da podstaknemo aktivno i koordinisano sprovođenje preporuka za poboljšanje.“

    „Zato je pokrenut projekat ,Finansiranje razvoja malih i srednjih preduzeća: Ključna pitanja i preporuke za Srbiju?“ gde se kroz seriju okruglih stolova vodio dijalog sa privrednicima o upravo tim problemima.
    „Najčešći problemi su prepoznati u lokalnom ambijentu i uslovima za poslovanje, a privrednici uzrok najčešće vide u organizacijama lokalne samouprave (primedbe na izdavanje građevinskih dozvola, na inspekcije, lokalne takse i cene lokalnih komunalnih usluga, sporost u postupanju lokalnih katastara i sl.). Kao crvena nit, provlači se zajednički stav da se od države ne očekuje konkretna finansijska i nefinansijska pomoć, već stvaranje povoljnijeg okruženja za poslovanje“, kaže Nina Samardžić, pomoćnik ministra finansija i privrede, koje je takođe učestvovalo na ovim okruglim stolovima.

                                                                       Nina Samardžić

    Ona kaže da MSP imaju „ugrađenu žilavost“ koja snagu crpi iz koncepta porodičnog angažmana. „Utisak je da se već izvesan broj godina taj elan troši na opstajanje, a o razvoju i ukrupnjavanju retko ko razmišlja“, kaže NinaSamardžić.

    Samardžićeva najavljuje i da Ministarstvo finansija i privrede priprema Strategiju razvoja MSP za period 2014-2020. i neke od stubova postojeće Strategije će zadržati i u narednom periodu. Cilj Strategije je da postojeće probleme umanji i/ili anulira.

    „Upravo je to razlog za izuzetan značaj svih prikupljenih primedbi i sugestija, prijavljenih problema i barijera u poslovanju, koje smo u razgovoru sa predstavnicima privrede dobili. Napominjem da i izvan serije okruglih stolova koje smo realizovali u saradnji sa USAID-om, regionalnim privrednim komorama i regionalnim razvojnim agencijama, uvek ostajemo otvoreni za inicijative i sugestije u direktnom kontaktu“, kaže Samardžićeva.

    Srbiji jeste potrebna sveobuhvatna reforma, a prema rečima Ane Jolović ona će dati osnovu da se tržišno razvijaju modeli koji omogućavaju finansiranje MSP sa svim njihovim specifičnostima u Srbiji.

    „Ako pričamo o generalno dobrom modelu koji nedostaje, onda je akcenat na činjenici da Srbija gotova da nema, ili je veoma slabo razvijen, nebankarski finansijski sektor koji u drugim državama finansira rizičnija preduzeća. Imajući u vidu da se radi o nedepozitnim institucijama, odnosno institucijama čiji modeli finansiranja ne moraju da uzmu u obzir zaštitu interesa štediša, njihov odnos prema MSP je drugačiji od odnosa komercijalnih banaka“, kaže Jolovićeva.

    Ana Jolović kaže da će prvi efekti projekta biti vidljivi već ove godine kroz poboljšanje likvidnosti, kao i kroz uspostavljanje koordinacije između državnih tela, i između države i privatnog sektora. „Ako se pokaže jasna rešenost, kako Vlade, tako i finansijskog sektora i MSP da se primene preporuke za unapređenje finansiranja već na srednji rok ovo pitanje neće biti jedno od tri vodeća problema u poslovanju u Srbiji“, ističe Jolovićeva.

    Isto najavljuje i Nina Samardžić iz Ministarstva finansija i privrede, koja kaže da će MSP, preduzetnici i zadruge biti u njihovom fokusu, kao i da će na svaku dobro obrazloženu inicijativu, praćenu kompententnom analizom opravdanosti ali i izvodljivosti, „biti spremni da brzo odgovore konkretnom akcijom“.

    „I ove godine postoji široka lepeza programa za podršku MSP. Neke od njih realizuje direktno Sektor za preduzetništvo MFP, a druge pak: NARR, SIEPA,AOFI, Fond za inovacije, Fond za razvoj itd. Programi su dobra mešavina nefinansijskih i finansijskih mera podrške i smatramo da gotovo svaki MSP može da identifikuje način da u okviru ovih programa, realizuje neku svoju potrebu. Programi su  od godine do godine ᾿živa materija᾿, pa se povremeno inoviraju i prilagođavaju potrebama MSP. Takođe ove godine Sektor za preduzetništvo ima dva potpuno nova programa koje smo lansirali kao pilot-programe (Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme i Program podrške za promovisanje preduzetništva). U saradnji sa Projektom finansiranim od strane EU, razvija se nov i za korisnike jednostavniji program za podsticanje inovacija kod MSP (tzv. vaučer šema za inovacije), koji planiramo da lansiramo u 2014. g“, kaže Nina Samardžić.

    PREPORUKE USAID

    • U potpunosti primeniti novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, a naročito njegove odredbe o radu profesionalnih izvršitelja i njihovoj efikasnosti, kao i primeniti novi Zakon o parničnom postupku.

    • Izrada i sprovođenje analize efekata propisa o kreditiranju

    • Promovisati razvoj nebankarskog sektora i alternativnih oblika finansiranja

    • Razvoj podsticajnih mera i mehanizmi kojima će se podstaći ulaganje u pružanje bankarskih usluga MSP

    • Ciljane mere za smanjenje nivoa rizika kamatne stope i valutnog rizika u realnom sektoru

    • Reforme kojima će se unaprediti standardi u pogledu procene vrednosti imovine, računovodstva i revizije

    • Nastavak rešavanja problema nelikvidnosti MSP

    • Podsticaj poslovnim udruženjima da preuzmu aktivniju ulogu u unapređenju pristupa izvorima finansiranja za svoje članove.

    • Koordinacija i strateško sprovođenje podrške finansiranju MSP od strane države
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE