Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropska komisija posreduje u sporu oko Mercedes-a

    Evropska komisija će u sredu pokušati da posreduje u sporu Pariza i Berlina izazvanom zabranom prodaje u Francuskoj nekoliko novih modela "Mercedesa" za koje Francuska smatra da po mogućem zagađenju vazduha nisu u skladu sa propisima EU.

    Sastanak predstavnika svih 28 članica EU je sazvan u Briselu za sredu, objavila je danas Komisija. To je "tehnički skup o zaštiti propisa", sa "dva stranke u sporu", rekao je za AFP jedan evropski izvor.

     

    Francuska je zabranila sporne modele automobila, iako Evropska komisija još nije rekla da je Nemačka poštovala propise o homologaciji tih vozila, niti da li ih je prekršila, rečeno je u Briselu.

     

    Evropski komesar za industriju Antonio Tajani je pokrenuo postupak protiv Nemačke sredinom juna zbog prekršaja.

     

    Međutim, i Francuska je napravila prekršaj time što je samostalno zabranila registraciju modela "Mercedesa" "A-klase", "B-klase" i CLA od juna, pre no što je Komisija bilo šta preduzela.

     

    Prekrišlac je i "Dajmler" jer je trebalo da svi novi modeli koji se prodaju ove godine, imaju novu vrstu gasa u klima-uređajima, kaže Evropska komisija koja želi da utvrdi zašto je Nemačka odobrila nove modele "Mercedesa", a da u njima nije propisana vrsta gasa.

     

    Protiveći se prilagođavanju svojih novih modela – što moraju i drugih proizvođači, "Dajmler" je objavio da je problem u tome što nova vrsta gasa za klima-uređaje može zapaliti automobil u slučaju nesreće.

     

    Francusko-nemački spor o "mercedesima" je deo šireg spora jer se kancelarka Angela Merkel bori za interese nemačkih proizvođača, a protiv uredbe EU o smanjenju zagađenja do 2020. godine.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE