Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neracionalan pravilnik o trgovini gorivom

    Pripremljeni pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za trgovinu naftom i derivatima nafte povećati troškove poslovanja i posredno cenu goriva, ocenjuje Udruženje naftnih kompanija Srbije.

    Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo trgovine Srbije priprema se da donese protekcionistički propis koji će postati nepremostiva barijera slobodnoj trgovini motornih goriva.

    Umesto da ojača inspekcijsku funkciju, eliminiše zloupotrebe drastičnim sankcijama i afirmiše tržišne principe poslovanja, država se opredelila da ekonomski neracionalnim administrativnim zahtevima odredi ko će moći da se bavi veleprodajom goriva, a ko ne, ocenjuju u UNKS.

    Pravilnikom je predviđeno da u Srbiji, na primer, veletrgovci dizel gorivom moraju da imaju skladišta od 5.000 kubnih metara, dok u Hrvatskoj moraju da imaju rezervoare od 300 kubnih metara.

    Mnoge kompanije će biti primorane da investiraju u nepotrebne skladišne kapacitete, što će uticati na rast troškova i, posredno, na cene goriva, ocenjuje se i naglašava da takva uslovljavanja ne postoje ni u jednoj zemlji Evrope.

    Udruženje naftnih komapanija Srbije, koje čine firme Eko Serbia, OMV, MOL, Lukoil Srbija, Petrobart Avia, Naftahem, Standard gas, INA, Spid i Igmin petrol, ocenilo je da se samo intenzivnim inspekcijskim nadzorom može sprečiti nelegalna prodaja goriva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE