Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija se okreće ekonomiji

    Na konferenciji “Srbija se okreće ekonomiji – odgovorno zajedno do izlaska iz krize”, u organizaciji delegacije Evropske unije u Srbiji, Srpskog poslovnog kluba “Privrednik”, Saveta stranih investitora (FIC) i Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), predstavnici Vlade Republike Srbije, organizatora skupa, kao i predstavnici kancelarije MMF-a i Svetske banke u Srbiji, razgovarali su o konkretnim koracima koje je neophodno sprovesti kako bi ekonomija izašla iz krize i poboljšao se ambijent za poslovanje u našoj zemlji.

    Na konferenciji su učestvovali Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede. Delegaciju EU predstavljao je Vensan Dežer, ambasador i šef delegacije, dok su poslovne asocijacije na skupu predstavljali Miodrag Kostić predsednik “Privrednika“, Kostin Bork, predsednik Saveta stranih investotora i Miloš Đurković, predsednik Američke privredne komore. Ispred MMF-ove kancelarije u Srbiji učestvovao je Bogdan Lisovolik, a ispred Svetske banke Loup Brefort.

    Pročitajte i >>> Kostić: Srbija može da bude kao Švajcarska

    Predstavnici organizatora skupa ukazali su na potencijale Srbije i ekonomske prioritete koji treba da budu visoko na agendi Vlade do kraja godine:

    Ključni ekonomski kriterijum za ulazak u EU je ozbiljno i efikasno sprovođenje strukturnih reformi. U tom smislu, država treba da smanji svoj udeo u vlasništvu javnih preduzeća, dalje liberalizuje cene koje se nalaze pod kontrolom države, omogući jaču tržišnu utakmicu i smanji zavisnost od subvencija.

    Pročitajte i >>> Dinkić: Smanjiti broj nezaposlenih

    U domenu fiskalne konsolidacije potrebno je dalje smanjivanje troškova na strani rashoda (restrukturiranjem javnog sektora i penzionog sistema) i bolja naplata prihoda kroz smanjivanje sive ekonomije.

    Zakon o radu sa ključnim fokusom na olakšano novo zapošljavanje i uklanjanje prepreka za zapošljavanje iskusnijih radnika treba da se usvoji do kraja 2013. godine.

    Zakon o planiranju i izgradnji u paketu sa izmenama i dopunama sektorskih zakona, treba da ubrza izdavanje građevinskih dozvola. Takođe, treba uvesti i jednošalterski sistem i uspostaviti strogo praćenje implementacije kroz Kancelariju za brze odgovore.

    Neophodno je efikasnije sprovođenje zakona boljom koordinacijom i većim nadzorom nad radom državne uprave. Posebno je potrebno obratiti pažnju na ujednačavanje primene poreskih zakona kroz detaljnija uputstva i edukaciju Poreske uprave.

    Organizatori su istakli da u cilju savladavanja posledica ekonomske krize, svi segmenti društva moraju da deluju odgovorno i istraju u potencijalno bolnim promenama. Poslovni sektor je spreman da konstruktivno i odgovorno podrži započinjanje i dosledno sprovođenje ovih suštinskih reformi, koje će dovesti do ubrzane ekonomske aktivnosti i ostvarivanja punih potencijala Srbije kao centralne ekonomije regiona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE