Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko su najveći izvoznici u Srbiji?

    Najveći izvoznik u Srbiji u prvoj polovini 2013. godine je fabrika Fijat automobili Srbija koja je izvezla vozila u vrednosti 656,5 miliona evra, objavilo je Ministarstvo finansija i privrede.

    Na spisku 15 najvećih izvoznika, koji će svakog meseca objavljivati to ministarstvo, na drugom mestu je Naftna industrija Srbije (NIS) sa izvozom od 134,1 milion, a na trećem Tigar tires iz Pirota čiji je izvoz 114,5 miliona evra.

    Slede Petrohemija iz Pančeva (99 miliona era), Hemofar iz Vršca (75,1 milion), RTB Bor (66,3 miliona), fabrike Gorenja u Valjevu, Zaječaru i Staroj Pazovi (66,1 milion), Ball packaging iz Beograda (59,7 miliona).

    Među najvećim izvoznicima su i Tarkett iz Bačke Palanke (59 miliona), Jura iz Rače, Niša i Leskovca (58,8 miliona), Impol Seval iz Sevojna (51,3 miliona), Tetrapak iz Beograda (48,2 miliona), Sirmium steel iz Sremske Mitrovice (44,3 miliona), Golden lady iz Beloševca (43,3 miliona) i Leoni iz Prokuplja (41,7 miliona).

    "U prvom tromesečju ove godine ostvaren je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a prvi put je glavni pokretač rasta izvoz koji je za prvih pet meseci porastao za čak 21 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit bio za petinu manji nego u istom periodu prošle godine", saopštilo je Ministarsvo finansija.

    Dodaje se da su najveći doprinos ovogodišnjem rastu BDP-a dale automobilska industrija, poljoprivreda i sektor usluga, koji su ujedno ostvarili i najveći rast izvoza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE