Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Politika: Fer ponuda Etihada za Jat

    Delegacija Etihada u utorak dolazi u Beograd na pregovore o ponudi koju su spremili za Jat ervejz. Reč je, zapravo, o formiranju nove, zajedničke avio-kompanije, a iz Emirata stiže "fer ponuda", saznaje Politika.

    Uključeni u ovaj posao navode da je reč o ozbiljnoj ponudi i verovatno poslednjoj slamci spasa za našeg avio-prevoznika. Sagovornik Politike, dobro upoznat sa aktuelnim dešavanjima u relaciji Etihad–Jat, navodi „da je ponuda fer”.

    Ideja je da od 1. oktobra naša država i Etihad budu partneri u novoj kompaniji, sa vlasničkim udelom Srbije od 51 odsto, a Etihada od 49 procenata. Potom, Etihad toj novoj firmi obezbeđuje veoma povoljan kredit od banke u Abu Dabiju, kao i iznajmljivanje 10 aviona erbas 319, a potom i nekoliko aviona tipa bombardije, pošto su od ATR odustali, kaže sagovornik.

    Osim toga, naša država bi trebalo da preuzme dugove Jata, kao i da se pobrine za socijalni program za višak zaposlenih, ali i da se ne meša u menadžment, odnosno upravljanje novom kompanijom.

    Ukoliko tako bude bilo, plan je da Jat već od 2015. godine bude profitabilan, a zaradu bi delili država i Etihad, navodi sagovornik Politike.

    Međutim, kako saznaje taj list, jedan od prvih problema sa kojim će se menadžment nove kompanije susreti je to što će kompanija Erbas nastojati da se započne sa rešavanjem spora vrednog više od pola milijarde dolara, oko dogovorene kupovine osam Erbasovih aviona. Ali, kako je i Etihad velika mušterija Erbasa, očekuje se da će se problem rešiti.

    Pročitajte i>>>Etihad i Vlada Srbije potpisali Memorandum o razumevanju

    Mediji su ranije pisali da će Erbas verovatno ponuditi umesto osam četiri aviona i to modela 320, umesto 319. Vrednost takvog posla bila bi znatno manja i iznosila bi između 180 i 190 miliona dolara.

    Šta god da se dogodi, prilika sa Etihadom ne bi smela da se propusti, jer Jat sve više tone. Naša avio-kompanija je u toku prošle godine imala gubitak od 3,68 milijardi dinara, a broj zaposlenih se ne smanjuje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE