Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Piraeus banka ostaje pod privatnom kontrolom

    Banka Piraeus, jedna od četiri najveće grčke banke, saopštila je da je privukla 1,455 milijardi evra privatnog kapitala za učešće u dokapitalizaciji, uz sredstava EU i MMF, te da je taj privučeni kapital garancija da Piraeus ostaje pod privatnom kontrolom.

    Povećanjem kapitala ta banka završava svoju dokapitalizaciju od ukupno 7,335 milijardi evra što je rast od 19,83 odsto. Posle te transakcije, banka Piraeus je treća po veličini u Grčkoj, posle  Alpha banke i Nacionalne banke Grčke, koje su prošle rekapitalizaciju takođe ostavši pod privatnom kontrolom.

    Četvrta po veličini banka Grčke, Eurobanka, odrekla se privatnog učešća i opredelila se za dokapitalizaciju preko Grčkog fonda za finansijsku stabilnost, u iznosu od 5,8 milijardi evra.

    Pogođene lošim drzavnim obveznicama, grčke banke su morale u dokapitalizaciju i zbog gubitaka tokom restrukturiranja državnog duga 2012. godine.

    Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) su grčkim bankama dali 50 milijardi evra pomoći.

    Kao i druge grčke banke, banka Piareus je vodila agresivnu politiku ozdravljenja podružnica da bi povećala svoj kapital.

    Preuzimajući podružnica tri kiparske banke u Grčkoj marta ove godine, tokom bankarske krize na Kipru, omogućilo joj je da preuzme i potraživanja od 3,414 milijarde evra u prvom kvartalu ove godine, i da objavi neto dobit pre oporezivanja od 3,077 milijardi, dok je u prvom kvartalu prošle, 2012. godine, imala gubitak od 392 miliona evra.

    Neto, banka Piraeus ima profit od 3,6 milijardi evra, dok je u prvom kvartalu lane imala 46 miliona.

    Pored filijala kiparskih banaka u Grčkoj, Piraeus je preuzela zdrav deo Poljoprivredne banke Grčke (ATE), banku Geniki, a preuzela je i grčke podružnice portugalske banke Milenium.

    Njena ukupna aktiva porasla je na 94,355 milijardi evra, dok je pre godinu dana ima 47,24 milijarde aktive. Iznos depozita se više nego udvostručio, na 53,34 milijardi evra (lane je bio 20,9 milijardi), a kreditni portfolio je porastao na 71,8 milijardu (lane 35,9 milijardi).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE