Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cenu voća formira izvoz u Rusiju

    Visoke cene voća na domaćem tržištu prouzrokovane su rastom izvoza u zemlje koje su spremne da to plate više s jedne, i manjim ovogodišnjim rodom usled loših vremenskih uslova, s druge strane.

    Posebno čude cene južnog voća koje su niže nego cene onog koje se proizvodi u Srbiji, a stručna javnost tvrdi da se sa istim problemima domaći potrošači susreću u poslednjih pet do šest godina.

    Savetnik za poljoprivredu u PKS Milan Prostran, kaže za Danas da postoje dva osnovna razloga zbog čega su cene voća na domaćem tržištu visoke.

    Prvi razlog je taj što se velike količine domaćeg voća izvoze u inostranstvo, odnosno u Rusiju, gde su spremni da dobro plate i ta cena se potom reflektuje i na domaćem tržištu, a slična situacija je i u zemljama u okruženju, objašnjava Prostran.

    Drugi razlog leži u činjenici da je zbog vremenskih uslova, hladnijeg vremena i kiša, rod voća bio manji nego što se očekivalo, što je podiglo cene.

    Kada je reč o povrću, situacija je potpuno drugačija gde, sa izuzetkom krompira, koji je još uvek skuplji nego što bi trebalo, ostalo sezonsko povrće beleži pad cena i tokom leta treba očekivati da će se potpuno „unormaliti“.

    Direktorka asocijacija Plodovi Srbije Evica Mihaljević, slaže se sa Prostranom da je izvoz u Rusiju „najodgovorniji“ za visoke cene voća kod nas i da to nije novina na našem tržištu.

    Jednostavno, u situaciji kada neko može da proda trešnju namenjenu izvozu za dva evra, nemoguće je očekivati od tog poljoprivrednika da je ovde prodaje za 80 do 100 dinara po kilogramu.

    Južno voće u Srbiji je jeftinije od domaćeg jer trgovci žele da se izbore sa konkurencijom domaćeg voća. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE