Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usvajanje budžeta početkom jula

    Skupštinska rasprava o rebalansu budžeta počeće 1. jula, najavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i istakao da pretpostavlja da će u toj sedmici rebalans i biti usvojen.

    Dinkić je rekao da je cilj smanjenje nekih državnih troškova, a da se, sa druge strane, da podsticaj privredi, da se poboljša investiciona klima i da se pomogne da poraste bruto domaći proizvod.

    "Do sada je bilo naopako, država je delila novac i kada je bilo novca i kada ga nije bilo", rekao je Dinkić.

    Dinkić je istakao da je u okviru tih ušteda, koje iznose ukupno oko pola milijarde evra, ali je došlo do povećanja nekih troškova, pa je neto efekat 37 milijardi, njegovo ministarstvo najviše smanjilo budžet.

    On je najavio da će se štedeti uglavnom na subvencijama i investicijama u turizmu, ali da će sve što je ključno u budžetu i sve ugovorne obaveze biti ispunjene.

    Dinkić je rekao da nije prošao njegov predlog da se svima koji rade u državnoj administraciji, agencijama, ministarstvima i javnim preduzećima, svima koji imaju plate više od 40.000 dinara, smanje za 10 odsto.

    Ministar finansija i privrede izjavio je da, po zakonu, do kraja juna moraju da se raspišu javni konkursi za izbor novih direktora u javnim preduzećima. Takođe je istakao i da je dogovoren proces restrukturiranja i okončanja restrukturiranja društvenih bivših firmi, najavljujući da će 27 takvih preduzeća odmah, tako reći ovog leta otići u stečaj, uz isplatu ljudima otpremnine od po 300 evra po godini staža.

    U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas će se održati debata, na kojoj će ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić predstaviti Vladin paket ekonomskih mera.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE