Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lakši pristup izvorima finansiranja u cilju otvaranja novih radnih mesta

    Na okruglom stolu koji je organizovao USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja u saradnji sa poslovnim udruženjima, lokalnim partnerima i Ministarstvom finansija i privrede, menadžerima lokalnih preduzeća predočeno je kako da olakšaju pristup izvorima finansiranja i zašto javni i privatni sektor moraju da sarađuju sa ciljem otvaranja kreditnih linija.

    Tom prilikom predstavljena je nova USAID-ova studija pod nazivom ,,Finansiranje rasta malih i srednjih preduzeća: Ključna pitanja i preporuke’’, koja se bavi razlozima zbog kojih mala i srednja preduzeća imaju problema da se kvalifikuju za finansiranje i dobiju povoljne kredite za dalji rast.

    ,,Bolji uslovi za pristup izvorima finansiranja mogući su uz koordinirane napore centralne i lokalnih vlasti, finansijskih institucija i preduzeća’’, izjavila je Ana Jolović, liderka tima za razvoj finansijskih tržišta pri Projektu za bolje uslove poslovanja. ,,Nije problem samo u opreznosti banaka prilikom izdavanja kredita. Mala i srednja preduzeća moraju da učine dodatni napor kako bi ojačala svoju poziciju i bila spremna za dobijanje kredita.’’

    I druge zemlje širom sveta suočavaju se sa sličnim izazovima ,,tako da smo sigurni da se pristup može poboljšati uprkos teškoj finansijskoj situaciji’’, rekla je Ana Jolović. Prisutnima na okruglom stolu obratio se i Nebojša Bogdanović, potpredsednik Regionalne privredne komore Niš.

    ,,Mala i srednja preduzeća su deo rešenja. Danas razgovaramo sa predstavnicima Ministarstva finansija i privrede i Regionalne privredne komore Niš kako da ideje preduzeća i preporuke iz studije pretvorimo u konkretne akcije’’, izjavila je Ana Jolović. ,,Takođe razgovaramo sa poslovnim udruženjima i finansijskim institucijama kako bismo Vladi Republike Srbije pružili neophodne informacije za izradu primenljive strategije razvoja malih i srednjih preduzeća.’’

    Studija i njeni zaključci do sada su predstavljeni preduzetnicima u Šapcu, Zaječaru, Zrenjaninu, Kruševcu, Subotici i Nišu, a biće predstavljena i u Čačku. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE