Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jači dinar, veći minus u kasi

    Budžetski prihodi planirani sa previše optimizma, pre svega zbog precenjenih prihoda, a razlog tome je i jačanje dinara, pošto se dve trećine PDV naplaćuje pri uvozu.

    Dok se sastavljao budžet preteralo se i u očekivanju od poreza na dodatu vrednost. PDV je povećan za dva odsto, ali, kada se obračuna inflacija i smanjena potrošnja, u budžet je stiglo svega 2,5 odsto više novca, naspram planiranih sedam.

    Smanjenje potrošnje je uračunato, ali ono što nije uračunato, jeste jačanje dinara, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

    Naime, Kada je budžet pravljen, evro je vredeo 118 dinara, a u prva četiri meseca je u proseku vredeo 111,5 dinara. Da je kurs bio na istom nivou, prihodi od PDV bi bili 4,4 odsto veći, što ukazuje na potrebu za boljom koordinacijom monetarne i fiskalne politike.

    Bez hitnog sprovođenja mera deficit Srbije bi na kraju godine mogao da dođe i do sedam odsto BDP, što znači da bi bio ubedljivo najveći u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i skoro duplo veći od plana.

    Procene analitičara Fonda za razvoj ekonomske nauke su da su prihodi budžeta precenjeni za 45 milijardi dinara. Očekivanja od poreza na dobit su preterana za 25 milijardi dinara, od neporeskih prihoda za 15 milijardi, a od akciza za pet milijardi dinara. Dodatni manjak krije se u troškovima koje zvanični budžet nije uračunao u rashode.

    Troškovi budžeta u prva četiri meseca 2013. godine su za 9,1 odsto manji nego u istom periodu 2012. i jedini značajan rast je otplata kamata, na koju smo dali skoro 40 odsto više nego u istom periodu 2012. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE