Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gates na LinkedInu: Šta me je naučio Warren Buffet

    Bil Gejts se pridružio poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn, otkrivajući na svom prvom postu tri veštine koje je naučio od Warrena Buffeta. Njegov post je deo LinkedIn programa najuticajnih ljudi, platforme na kojoj članovi počinju i komentarišu poslovne teme, bez ograničenja.

    Na Gatesovom postu je uočljivo i njegovo prijateljstvo sa Buffetom, a on čak priznaje kako se Baffetu obraćao po pitanju velikih odluka oko Microsofta i Gates fondacije.

    Dijalog sa Buffetom je bio neprocenjiv za mene, iskren je Gate. Kada sam ga prvi put sreo, brzo sam shvatio da se radi o čoveku koji biznis posmatra na mnogo dublji način, nego što sam mislio, dodaje Gates, oktrivajući stvari koje je naučio od prijatelja Warrena Buffeta:

    1. Nije sve u investiranju
    Prvo što se od Warrena nauči je način razmišljanja o investiranju, ali to nije sve. Primera radi, on priča o pronalaženju tržišnog fronta kompanije, njenih konkurentnih prednosti i da li se taj front smanjuje ili raste. On kaže da deoničar mora da reaguje kao da poseduje kompletan biznis, posmatrajući budući tok profita i odlučiti šta je vredno. Morate biti spremni da ignorišete tržište, pre nego da ga pratite, kako bi iskoristili greške tržišta – kompanije koje su potcenjene.

    2. Koristiti sopstvenu platformu
    Warren, u svojim godišnjim obraćanjima akcionarima, koristeći prirodnu duhovitost, uspešno savetuje ljude kako da bolje investiraju, pritom ne libeći se da otvoreno upućuje kritike i da zauzme svoj stav. Primera radi, on zagovara povećanje poreza bogatima, iako je to direktno suprotno od njegovog ličnog interesa. On me inspirisao da napišem svoje lično godišnje obraćanje o radu fondacije. Imam još prostora da to unapredim, ali mi je svakako bilo od pomoći da "jednom godišnje sednem i objasnim postignute rezultate, i dobre i loše".

    3. Vrednost vremena koje imamo
    Svaki dan traje 24 sata i koliko god novca imali, dodatno vreme se ne može kupiti. Warren je vrlo pronicljiv po ovom pitanju, on ne dozvoljava da mu se kalendar popuni beskorisnim sastancima, a, s druge strane, veoma je velikodušan prema ljudima kojima veruje. Njegovi najbliži savetnici imaju njegov telefon i on će odgovoriti na njihove pozive.

    Kada smo Melinda i ja osnovlai fondaciju, obratio sam se warrenu za savet. Razgovarali smo kako filantropija može biti jednako delotvorna na svoj način, kao što je to bilo sa softverom. ispostavilo se da da Warrenov brilijantan pogled na svet jednako korisno "napada" siromaštvo i bolesti, kao što je to slučaj kada pravi poslove, zaključuje Gates rečenicom: He’s one of a kind.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE