Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iduće sedmice predlog rebalansa budžeta

    Predlog rebalansa budžeta pred Vladom Srbije može se naći već sledeće sedmice, nakon čega će biti prosleđen Skupštini na usvajanje, rekao je Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede Srbije.

    Dinkić je na Samitu ministara finisija i guvernera regiona podsetio da je Vlada Srbije 2009. godine zamrzla plate i penzije, ali da nije bilo strukturnih reformi u zemlji, tako da to zamrzavanje nije dalo odgovarajuće rezultate.

    "Mi ćemo zato preduzeti oštre mere štednje u javnom sektoru i ograničiti potrošnju", kazao je Dinkić i istakao da je cilj Vlade Srbije da za godinu dana Srbija više nema preduzeća u restrukturiranju. On je dodao da će značajno biti smanjene subvencije gubitaškim preduzećima.

    "Država ne treba da upravlja svim sistemima. Mi smo odlučili da država ostane vlasnik u EPS u, a neka druga predzeća ćemo prodati putem tendera ili na neki drugi način će se reformisati, sve sa ciljem da se više ne subvencionišu gubitaši i ne trosle pare na neperspektivna preduzeća", kazao je Dinkić.

    Po njegovim rečima, u Srbiji ima 175 preduzeća koja knjiže gubitke i koštaju državu, bez subvencija, 750 miliona evra godišnje jer ne plaćaju struju i neke druge troškove.

    "U prva četiri meseca ove godine imali smo porast izvoza od 24 odsto i industrijske proizvodnja od 5,3 odsto, ali istovremeno smo imali i veći povraćaj PDV izvoznicima i slabije punjenje budžeta", rekao je
    Dinkić.

    Vlada Srbije za sada, kako je dodao, ne razmišlja o povećanju poreza "nego o tome kako da se oni koji su u oblasti neregistrovanih delatnosti privole da plaćaju porez".

    Crnogorski ministar finansija Radoje Žugić je rekao da se sve zemlje regiona susreću sa istovetnim problemima, da imaju prekomeran uvoz, da se zadužuju i da treba da rade na domaćoj štednji, povećanju produktivnosti i na unapređenju konkurentnosti.

    Ministar finansija Makedonije Zoran Stavreski je kazao da se zemlje regiona trude da smanje tekuće izdatke, i da treba zaštititi one kojima su potrebna socijalna davanja, a istovremeno podržati privatni sektor.

    "Čišćenje neizmirenih obaveza javnog sektora i punjenje budžeta ostaje izazov za sve zemlje regiona", naglasio je Stavreski.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE