Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nikaragva odobrila jedan od najvećih svetskih projekata

    Nikaragva je odobrila plan kineske kompanije HK Nicaragua Canal Development Investment o izgradnji 40 milijardi dolara vrednog kanala koji će povezati Tihi okean s Karipskim morem.

    Kanal bi trebalo da bude tri puta duži od poznatog 80 kilometara dugog Panamskog kanala, što ga čini jednim od najvećih infrastrukturnih projekata u svetu ikada izgrađenih. Kompanija za sada detalje projekta čuva u tajnosti.

    Nakon objave odobrenja plana pobunili su se mnogi pa zaštitnici okoline upozoravaju da bi moguća izgradnja ugrozila jezero Nikaragva, glavni izvor pitke vode cele zemlje, dok ekonomisti tvrde da će projekt zbog smanjenje potražnje za masivnim kontejnerskim prometom i sve većom konkurencijom potencijalnih alternativnih ruta biti potpuno neisplativ. Pojedini analitičari smatraju pak, da će veliki rast Kine kao proizvodnog svetskog centra i globalni ekonomski rast uticati na konstantan rast međunarodnog kontejnerskog prometa u idućih nekoliko decenija.

    Pročitajte i >>> Kinezi grade kanal između Kariba i Pacifika?

    Nikaragvanski parlament kojim dominira Sandinistički front predsednika Danijela Ortege odbacuje kritike, uveravajući da će kanal transformirati jednu od najsiromašnijih država regije i otvoriti desetine hiljada radnih mesta.

    Roberto Tronosco, predsednik panamskog udruženja poslovnih menadžera izjavio je da smatra kako plan predstavlja želju Kine da preskoči Panamski kanal.

    “Novac je pritom sasvim nebitan. Govorimo o nacionalnoj hegemoniji jer Kina želi da se pretvori u glavnu ekonomsku silu. Ko dominira trgovinom i trgovačkim putevima, dominira svetom”, kazao je Tronosco. Kina je sve prisutnija u Južnoj Americi pa je tako Ekvador u martu pristao da njenim naftnim kompanijama proda tri miliona od ukupno 8,1 miliona hektara drevne prašume.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE