Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UAE ulažu 400 miliona evra u vodosisteme Srbije

    Dogovoren nastavak izgradnje regionalnog vodosistema Timočke krajine, koji će finansirati Razvojni fond iz Abu Dabija, uz slične projekte u Vojvodini i Mačvi, u koje će fond iz Emirata uložiti 400 miliona dolara.

    Razvojni fond iz Ujedinjenih Arapskih Emirata finansiraće završetak izgradnje Regionalnog vodosistema (RVS) Bogovina, koji će trajno rešiti problem vodosnabdevanja u Timočkoj krajini, potvrdio je za Novosti ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

    Sa vladom UAE, dogovoreno je da ulože oko 400 miliona dolara u sisteme za navodnjavanje i odvodnjavanje u Srbiji, rekao je Dinkić i precizirao da će najveći deo te sume biti investiran u Vojvodini, a ostalo za izgradnju Bogovine i jedan projekat iz Mačve.

    Do sada je u izgradnju RVS Bogovina investirano 20 miliona evra. Dodatnih pet miliona evra je uloženo u izradu projektne dokumentacije za izgradnju brane, čija je predračunska vrednost 54 miliona evra.

    RVS Bogovina trebalo bi trajno da reši problem vodosnabdevanja svih opština i stvori uslove za navodnjavanje 7.000 hektara obradivih površina u Timočkoj krajini, a njenom izgradnjom bi se sprečila i opasnost od poplava, jer bi se zimi akumulacija delimično praznila.

    Pored toga, podizanjem brane, visoke 54 metra i dugačke 400 metara, trebalo je da se napravi akumulaciono jezero, kapaciteta 50 miliona kubika vode, što znači da bi pet puta bilo veće od Borskog jezera.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE