Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka od razvijene zemlje postala tržište u razvoju

    Grčka je postala prva razvijena zemlja čiji je status snižen na tržište u razvoju.

    Njujorška kompanija MSCI se na takvo sniženje statusa odlučila budući da je grčki indeks akcija potonuo za 83 odsto od 2007. godine, prenosi njujorška agencija Bloomberg.

    Pročitajte i >>> Grčka ukida nacionalnu TV i radio

    Grčka nije uspela da ispuni kriterijume povezane sa pozajmljivanjem hartija od vrednosti, kreditnim olakšicama i prodajom obveznica "na prazno" (odnosno ako niste vlasnik tih hartija), saopštila je kompanija MSCI, čije indekse akcija prate investitori u čijem su posedu aktive u vrednosti od sedam biliona dolara.

    Rejting Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata podignut je na status "tržišta u razvoju", dok je rejting Maroka oboren na "granično tržište".

    Nakon što je u aprilu 2010. isključena sa tržišta obveznica, Grčka je prihvatila dva međunarodna paketa pomoći, jer je javno protivljenje smanjenju plata i penzija onemogućilo sprovođenje obećanih ekonomskih reformi. Glavni indeks Atinske berze ASE je od oktobra 2007. drugi najgori indeks na svetu zbog ogromnih gubitaka.

    Kompanija MSCI je u junu 2012. stavila Grčku pod posmatranje, navodeći da su ograničenja u vezi sa ulaganjima u robi, vanberzanskim transakcijama i prodaji obveznica "na prazno" onemogućile Grčku da ima potpuno funkcionalno tržište.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE