Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovačka bi mogla da pozajmi MMF-u 1,5 milijardi evra

    Slovačka bi, u slučaju potrebe, mogla Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da pruži bilateralnu pozajmicu u maksimalnj visini 1,56 milijardi evra.

    Radi se o inicijativi jačanja kapaciteta Fonda za 200 milijardi evra, na koju su se obavezale zemlje Evropske unije još 2011. godiine. To, kako prenosi slovačka agencija Tasr, proizilazi iz predloga sporazuma o pozajmici između Slovačke i MMF koji je pripremilo ministrarstvo finansija.

    U ukupnoj sumi, članice zone evra će učestvovati sa 150 milijardi evra. Visina doprinosa Slovačke je obračunata na osnovu udela u članskim kvotama MMF-a.

    Resor finansija je saopštio da je Fond do početka aprila ove godine sklopio sporazume o bilateralnim pozajmica u ukupnoj visini 138,86 milijardi evra i to sa Francuskom, Nemačkom, Italijom, Holandijom, Španijom, Belgijoj, Finskom i Maltom.

    Od pripremljenog sporazuma sa MMF, Narodna banka Slovačke može imati troškove i prihode od kamata. Ministarstvo finansija zato predlaže da se kasnije sklopi sporazum s centralnom bankom o refundiranju eventualne negativne razlike. U tu svrhu izdvaja u zajedničke budžetske rezerve 10,5 miliona evra ove i 17,5 miliona evra u naredne tri godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE