Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatsko tržište nekretnina prepolovljeno

    Kriza koja već pet godina u Hrvatskoj žustro čisti sve pred sobom, opustošila je tržište nekretnina koje je danas po stanogradnji na nivou ratnih devedesetih, dok je prodaja stanova prepolovljena.

    Kraj tom poniranju se ne vidi. Prošle godine u Hrvatskoj je prodato 32.278 stanova, 19 posto manje nego godinu pre, za 35 posto manje nego 2009. U poređenju sa 2007. kada je prodato 66.787 nekretnina, jasno je da je prodaja prepolovljena.

    Ni Dalmacija ne odstupa od ovog trenda. Prošle godine je na dalmatinskom području prodato ukupno 5320 nekretnina, što je pad od 43 posto prema 2009. Jedino je zabeležen rast u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od 8,6 odsto, jedinoj županiji uz Istarsku koja je ostvarila rast prodaje.

    Tržište je toliko palo da bi se moglo reći da ga nema, kaže zamenica predsednika Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Jasminka Biliškov.

    Danas je u Hrvatskoj aktivna svaka deseta agencija od onih koje su radile pre krize, a prema grubim procenama, po svakoj neaktivnoj agenciji u vetar je verovatno otišlo po jedno do dva radna mesta.

    Prema njenom mišljenju, ništa se neće posebno dogoditi u julu kada Hrvatska postane članica Evropske unije, jer stranci neće nagrnuti kupovati kuće i stanove.

    Sledi nam prava bitka jer će od jula u Hrvatskoj kupoprodaju nekretnina moći obavljati sve evropske agencije. Istina, i hrvatske agencije će na isti način moći prodavati nekretnine u Uniji, objašnjava Jasminka Biliškov, koja je uverena da će se oni koji žive od ove branše morati žestoko boriti još dve, tri godine, a onda bi stvari mogle krenuti nabolje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE