Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na Kosovu leže stotine milijardi dolara

    Sa američkim konzorcijumom New Generation Power (NGP) biće potpisano još nekoliko ugovora za ulaganja u Trepču, najavio je ministar rudarstva Milan Bačević koji kaže da na Kosovu i Metohiji leži ogromno bogastsvo koje se meri stotinama milijardi dolara.

    Uveliko pripremamo tačke za razgovor i za potpisivanje još nekih ugovora te dve kompanije i to će se dogoditi u narednih dvadesetak dana, precizirao je Bačević u intervjuu Tanjugu.

    Vlasnici kapitala iz SAD su se obavezali da u severnu Trepču ulože značajan novac, rekao je Bačević objašnjavajući da je reč o investicijama u proces proizvodnje u Topionici olova i cinka u Trepči i u podizanju kapaciteta sirovinske baze.

    s tim investicijama će se, najavio je, zaposliti još veći broj rudara, koji će iskopati još veću količinu rude i plasirati je u tu topionicu, koja godinama ne radi, a plan je da se ona oživi da bi se s gotovom industrijskom proizvodnjom izašlo na svetsko tržiste, a ne samo da prodajemo sirovine.

    Teško merljiva dobit za naše ljude na Kosovu je i potpuna sigurnost u njihov opstanak na tim područjima, imajući u vidu da iza čitavog projekta stoji jedan moćan zaštitnik i Vlada Srbije, ocenio je Bačević i najavio da se neće stati na tome i da će Srbija na sve načine pokušati da obezbedi još više investicija u pokrajini.

    Na Kosovu i Metohiji leži ogromno prirodno bogatstvo i Srbija nema prava da se toga odrekne. Verovatno se to bogatstvo meri stotinama milijardi dolara, procenjuje Bačević.

    On je podsetio da je 2000. godine UNMIK dobio prava i zaduženja da sačuva sve što postoji na teritoriji Kosova, da se ne pojavi jedna strana koja će nešto da otme.

    Pročitajte i>>>Ugovor Trepča – NPG ostaje na snazi

    UNMIK, kako je rekao, i danas zvanično, po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN ima pravo i daje pravo Srbiji, da ostvari ta svoja prava i Srbija želi da to pravo iskoristi, a da ne zadire ili da uzurpira pravo druge strane u ovim razgovorima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE