Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Italija: Bankama otplaćuju dug parmezanom

    Možda zvuči čudno, ali banka "Credito Emiliano" ovu robu tretira kao što druge banke tretiraju zlato, i to iz jako dobrog razloga: trezor sa sirevima vredan je oko 200 miliona dolara.

    Ipak, u nekim delovima Italije ovo je stvarnost, jer je čuveni Reggiano parmezan toliko dragocen da su neke banke voljne da zadrže sir kao otplatu dugova i kredita svojih klijenata.

    Banka Credito Emiliano, na prvi je pogled banka kao i svaka druga, s poslovnicama širom Italije. Ono što je razlikuje je to što u sefu nećete pronaći poluge zlata, dijamante ili novac. Umesto toga, u njihovim trezorima nalaze se desetine hiljada kolutova parmezana, pažljivo smeštenih na policama.

    Ova banka sir preuzima od lokalnih poljoprivrednika u zamenu za otplatu kredita ili njegovo smanjenje za tri odsto. Službenici banke brinu o sazrevanju sira, kao i određenoj temperaturi i nivou vlažnosti.

    S obzirom na to da je Italija zapala u najgoru krizu od Drugog svetskog rata ova banka je pomogla proizvođačima parmezana da njihova proizvodnja ne propadne. Proizvođači su sretni što čak 80 odsto dugova otplaćuju sirom, a samo mali dio kamate novcem, pritom banka nije na gubitku jer uvek može da proda sir i zaradi novac.

    Foto: WikimediaCommons/Nerodiseppia

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE