Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Po kredit sa lekarskim uverenjem

    Za visoke kredite, uz svu "uobičajenu" dokumentaciju, banke sve češće traže i životno osiguranje, za koje je neophodno obaviti sistematski zdravstveni pregled.

    U zavisnosti od iznosa koji traži, kao i od osiguravajuće kuće, klijent obavlja mali ili veliki pregled. Manji obuhvata krvnu sliku, EKG i nalaz lekara opšte prakse. Za iznose iznad 40.000 evra mnoge banke traže pun sistematski pregled, od ultrazvuka srca do pregleda kod psihijatra, objašnjavaju u jednoj banci.

    Od manjih zahteva, banke traže broj fiksnog, mobilnog i telefona na poslu, interesuje ih da li su budući klijenti u braku, da li poseduju stan, kuću ili vikendicu. Ukoliko ne, interesuje ih da li žive s roditeljima ili su podstanari, ako jesu, koliko plaćaju kiriju.

    Banke interesuje i da li njihovi potencijalni klijenti imaju automobil, koju marku i koliko je star, a u poslednje vreme lista zahteva sve je veća.

    Začudilo me je kad su mi u banci tražili poslednja tri računa za fiksni telefon, a onda sam na spisku neophodnih dokumenata video i overenu zdravstvenu knjižicu i kopiju sudske presude o razvodu. Hoće da znaju koliki deo plate odlazi na alimentaciju, kaže jedan Beograđanin koji je podnosio zahtev za kredit.

    U bankama objašnjavaju da su im plaćeni telefonski računi dokaz da potencijalni klijent redovno izmiruje svoje obaveze i da stvarno živi na adresi na kojoj je prijavljen, a da je overena zdravstvena knjižica dokaz da poslodavac uplaćuje poreze i doprinose na vreme.

    Bankari tvrde da moraju da budu upoznati s kompletnim zaduženjem i primanjima onih kojima pozajmljuju novac, jer raste nenaplativost kredita. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE