Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kiša nas štiti od aflatoksina

    Aflatoksin za sada ne preti kukuruzu, koji je ove godine u Srbiji zasejan na više od 1,2 miliona hektara. Gljivici aspergilus, koja uzrokuje ove opasne otrove ne prija hladno i kišno vreme.

    Razvoju gljivica, odnosno, kontaminaciji aflatoksinom, pogoduje toplo i suvo vreme, odnosno, ekstremna suša, kakvu smo imali prošle godine, kaže za Novosti rukovodilac Odeljenja za kukuruz, novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Đorđe Jocković.

    Suša je doprinela tome da velike količine kukuruza budu zaražene kancerogenim aflatoksinom, koji je kroz lanac ishrane dospeo i u mleko, ugrozivši domaću proizvodnju i preradu.

    Ove godine, situacija je sasvim drugačija, pošto imamo mnogo padavina, a i relativno hladno vreme, kaže Jocković.

    Kukuruzu, koji je upravo ovih dana u intenzivnom porastu i formira osnovu budućeg roda, odnosno, potencijal za rodnost trebalo bi malo više sunčanih i toplih dana, kako bi ova faza razvoja prošla u redu.

    Sam kukuruz, zasejan proletos, dodaje Jocković, veoma dobro napreduje. Probleme bi mu, međutim, mogla napraviti upravo kiša, koja ratarima ne dozvoljava da uđu u njive, i zaštite biljke od korova.

    Kiša, koliko god pogoduje kukuruzu, pogoduje i korovima, pa bi ratari trebalo da iskoriste svaki pogodan trenutak za njihovo suzbijanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE