Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EK upozorava Hrvatsku zbog pošte

    Evropska komisija upozorava Hrvatsku da što pre ispravi nedostatke u sprovođenju evropske pravne regulative u području poštanskih usluga jer ti nedostaci mogu dovesti do ozbiljnog narušavanja tržišnog poslovanja.

    Hrvatska što pre treba da do kraja uspostavi sistem odvojenog računovodstva za one koji pružaju univerzalne poštanske usluge, potreban kako bi se moglo utvrditi koliki su prihodi na liberalizovanom tržištu, što je jedan od glavnih preduslova u procesu liberalizacije poštanskih usluga.

    Takođe se traži sprovođenje načela raspodele troškova i određivanje cenovne politike.

    Komisija je zabrinuta da bi očiti nedostatak praktične primene tih instrumenata, ako se ne reši, mogao dovesti do ozbiljnog narušavanja konkurentnosti na tržištu.

    Komisija takođe "žali" što je Ministarstvo pomorstva, saobraćaja i infrastrukture nedavno objavilo vrlo „restriktivno" tumačenje nacionalnog poštanskog zakonodavstva u vezi s organizacijom tenderskih postupaka.

    Takvo restriktivno tumačenje nacionalnog poštanskog zakonodavstva ponovo dovodi do monopolizacije, koja je prema evropskog pravnoj regulativi zabranjena, na području univerzalnih poštanskih usluga i to onih koji se nameravaju osigurati putem javnih tendera.

    Komisija dalje ističe da takvo tumačenje ne deli hrvatsko Ministarstvo privrede, koje je nadležno za sprovođenje pomenute regulative u javnim nabavkama, navodi se u pismu koje je glavni šef Opšte uprave za unutarnje tržište i usluge EK Jonathan Faull uputio šefu hrvatske misije pri Evropskoj uniji Vladimiru Drobnjaku.

    Pod univerzalnim poštanskim uslugama podrazumeva se skup poštanskih usluga koje se moraju osigurati svima, bez obzira gde žive, pod istim uslovima minimalnog kvaliteta, a onaj ko pruža usluge određuje se putem javnog konkursa. Reč je o subvencionisanim poštanskim uslugama.

    Taj posao za sledećih 15 godina dobila je Hrvatska pošta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE