Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvoren regionalni samit ‘Dogovor za novo doba’

    Drugi samit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope pod nazivom "Dogovor za novo doba" otvoren je danas u Bečićima.

    Glavna tema Samita100 biznis lidera Jugoistočne Evrope je – kako iskoristiti dosadašnja iskustva i potencijale regiona za kreiranje održivih projekata za zajednički nastup na trečim tržištima, ali i za saradnju u regionu koja bi doprinela konkurentnijim proizvodima i uslugama i rešavanju gorućeg problema nezaposlenosti u regionu.

    Dvodnevnom Samitu prisustvovaće oko 100 najuticajnijih biznis lidera regiona i njihovih gostiju, kao i premijer Crne Gore Milo Djukanović, u ulozi domaćina, predsednik vlade Srbije Ivica Dačić, predsedavajući Savetu ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministar privrednog razvoja i tehnologije Republike Slovenije Slavko Stepišnik i zamenik ministra ekonomije Republike Makedonije Hristijan Delev.

    Tokom samita, najuticajniji privrednici imaće priliku da, pored aktuelne teme važnosti regionalne saradnje za privlačenje stranih investitora, razgovaraju i o najvećim problemima regiona poput rešavanja pitanja nezaposlenosti sagledavanjem problema na regionalnom nivou i dogovorom kako sprečiti dalji "odliv mozgova". Takođe, biće otvoren dijalog i na temu uloge i odgovornosti medija u daljoj ekonomskoj reintegraciji regiona.

    Biznis lideri će posebno razmotriti mogućnosti zajedničkog nastupa na lokalnim i trečim tržištima, a posebno će se obraditi teme kao što su hrana, poljoprivreda, energetika, turizam, informacione tehnologije, i građevinarstvo.

    Na završnom plenarnom panelu, kako je najavljeno, biće izneti zaključci, i tom prilikom trebalo bi da predsednici Vlade Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije uz podršku predstavnika Vlade Slovenije i Makedonije daju završnu reč sa predlogom dogovora za novo doba.

    Zemlje učesnice drugog Samita100 biznis lidera su Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, i Makedonija. Ko-organizatori skupa su Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Atlas Fondacija, pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore a u saradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) i Združenjem Managera Slovenije (MAS) a uz pomoć BBI banke iz Sarajeva.

    Prvi Samit100 održan je u Aranđelovcu u oktobru 2011. godine, gde su biznis lideri iskazali spremnost na zajednički dogovor oko prioriteta ekonomskog povezivanja regiona i uspostavljanje međusobnih partnerskih odnosa, kao i sinergije sa političkim rukovodstvom regiona.

    Foto: BIZLife

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE