Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NGP `nišani`litijum u Srbiji

    Američki konzorcijum New Generation Power (NGP) računa na istraživanje i eksploataciju litijuma u Srbiji, izjavio predsednik NGP Chirinjeev Kathuria, dok ministar rudarstva Milan Bačević ističe da tu stratešku sirovinu, država sigurno neće dati u bescenje.

    Prema procenama Kathurie, Srbija raspolaže drugim po veličini rezervama litijuma u svetu.

    Trepču smatramo trenutno najprivlačnijom investicionom prilikom u Evropi, ali konzorcijum posebno računa na istraživanje i eksploataciju litijuma u Srbiji, rekao je Kathuria prilikom potpisivanja ugovora između konzorcijuma i Vlade Srbije o poslovno-tehničkoj saradnji sa Rudarsko metalurško hemijskim kombinatom Trepča iz Zvečana.

    Ministar Bačević, međutim, ističe da će se tek videti da li imamo onoliko litijuma koliko oni misle. Litijum želi ceo svet i, kao stratešku sirovinu, sigurno ga nećemo dati u bescenje, zaključio je on.

    Kathuria je precizirao da se ugovor, kao prvi korak, potpisuje sa Republikom Srbijom i severnim delom Trepče s namerom da se poboljšaju kapaciteti tog dela, ali da se radi i sa Stejt departmentom i Kosovom na razrešenju „političkih pitanja koje bi donelo benefite obema stranama“.

    Posle 1999. godine, ovo je prvi ugovor preduzeća sa teritorije Kosova i Metohije, koji je potpisan u zgradi Vlade Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE