Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UN pripremaju posleratnu rekonstrukciju Sirije

    Šestočlani tim Ujedinjenih nacija, predvodjen jednim bivšim sirijskim ministrom, priprema plan posleratne rekonstrukciju Sirije iako se ni posle više od dve godine još ne vidi kraj tamošnjeg gradjanskog rata.

    Abdullah al Dardari, ekonomista obrazovan u SAD, rekao je u intervjuu za agenciju Associated Press da rat koji je počeo marta 2011, već košta Siriju bar 60 milijardi dolara, uz uništenje njene naftne industrije.

    Četvrtina svih kuća je ili uništena ili teško oštećena, kao i veliki deo bolnica i drugih zdravstvenih ustanova.

    Al Dardari je rekao da njegovom timu stižu mnogobrojni zahtevi za rekonstrukciju koja bi bila podrška američko-ruskom planu za sastanak opozicije i predstavnika predsednika Bashara al Assada o mirnoj predaji vlasti.

    "Vidim zračak nade", rekao je al-Dardari koji sada radi za Agenciju za razvoj UN sa sedištem u Bejrutu.

    "Izgleda da raste spremnost za politički kompromis raznih opozicionih grupa kao i na strani vladinih zvaničnika", rekao je on.

    SAD i Rusija su se ovog meseca dogovorili da okupe sirijsku opoziciju i predstavnike Asadovog režima radi pregovora o uslovima za okončanje rata. Medjunarodna konferencija o tome mogla bi da bude već početkom juna. Računa se da je u ratu poginulo više od 70.000 ljudi, a raseljeno preko pet miliona.

    Nacionalni plan za budućnost Sirije čiji je autor Al-Dardari, zasnivaće se na pretpostavci da će Sirija ostati jedinstvena zemlja, bez obzira na to ko će na kraju njome vladati.

    Al-Dardari je rekao da veruje da će pogibija i razaranje i pustošenje koje je ocenio kao katastrofalno, "stvoriti dovoljni veliki moralni pritisak na strane u sukobu – i to i domaće i inostrane, da ozbiljno razmisle o sklapanju kompromisa".

    Al-Dardari, sunit, bio je ministar za plan, a zatim Assadov potpredsednika Vlade za ekonomska pitanja od 2005. Vladu je napustio 2011. nekoliko meseci po izbijanju oružane pobune. Ubrzo je počeo da radi za UN, a od avgusta prošle godine je glavni ekonomista u Ekonomskoj i socijalnoj komisiji za zapadnu Aziju (ESCWA) UN.

    Pre pobune naftni sektor je bio stub Sirije koja je proizvodila 380.000 barela nafte dnevno. Od izvoza nafte, uglavnom u Evropu, imala je preko tri milijrade dolara prihoda 2010. godine. Proizvodnja i izvoz su sada gotovo sasvim prestali.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE