Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Centralne banke ne mogu da reše sve probleme

    Postoje granice u onome što mogu da učine centralne banke za rešavanje ekonomskih problema, a mnogo toga zavisi od političara i njihove ekonomske i fiskalne politike, istakao je Wolfgang Schäuble, nemački ministar finansija.

    Američke i japanske vlasti već su smanjile kamatne stope skoro na nulu. Ovog meseca Evropska centralna banka snizila je svoju glavnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 odsto. Međutim i dalje postoje kompanije u delovima Evrope koje imaju teškoća da pozajme novac po razumnim stopama.

    On je rekao da monetarna politika ne može da reši probleme koji se moraju rešavati finansijskom i ekonomskom politikom kao i strukturnim reformama. Schäuble je ponovio insistiranje Berlina da su strukturne reforme ključne za rešavanje krize izazvanih prevelikim državnim dugom.

    Nemački ministar je rekao da čak i kad bi kamatne stope bile na nuli to ne bi pomoglo finansiranju kompanija i da monetarna politika ne može da reši sve probleme sa kojima treba da se uhvate u koštac političcari kroz ekonomske reforme.

    "Evropska centralna banka radi svoj posao dobro ali ne može se očekivati da mi radimo posao političara" rekao je Schäuble.

    Pročitajte i >>> Evrozona u najdužoj recesiji od uvođenja evra

    Nemačka kao najveća ekonomija u Evropi i zemlja koja najviše daje u paketima pomoći za članice evrozone u teškoćama, često je kritikovana zato što se zalaže za pooštravanje mera štednje kao način rešavanja krize. Zvaničnici u Berlinu i dalje insistiraju na tome da štednja mora biti deo rešenja.

    Nasuprot tome Francuska, na primer, zalaže se za podsticajne mere privredi jer smatra da prevelika štednja dovodi do recesije. Recesija u zemaljama evrozone ušla je u šesto tromesečje što je duži period pada privredne aktivnosti nego posle izbijanja finansijske krize 2008. i 2009. godine, saopštila je evropska statistička služba.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE