Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tesla banka dobija novog većinskog vlasnika?

    Zagrebačka Tesla banka nalazi se pred potpisivanjem ugovora o ulasku stranog partnera koji je pristao na nastavak misije te banke, kažu u Tesla banci. Navodno, strani partner je evropski investitor.

    Scenario za spas prve srpske banke u Hrvatskoj je da se dosadašnji većinski vlasnici Vojvodina i Srbija stave u drugi plan, a novi strateški investitor kao većinski vlasnik u prvi plan, piše Slobodna Evropa.

    Predviđenim tempom –  za otprilike dva meseca ovo bi moglo biti finalizirano.

    Polemike o radu te banke vodile su se prethodnih nedelja po medijima u Srbiji, a u sredu je i jedan tiražni hrvatski dnevni list  upozorio da je Tesla banka od planiranih 120 miliona kuna (oko 16 miliona evra) kapitala uspela skupiti tek 37 miliona, da su aktuelno troškovi održavanja hladnog pogona banke veći od prihoda, i da je banka  u ozbiljnim problemima.

    „Bankarstvo je izuzetno osetljiva materija i ovakvi senzacionalistički i neutemeljeni tekstovi zaista nisu potrebni, pogotovo u situaciji kada pregovaramo sa strateškim investitorom,“ kaže za RSE predsednik Uprave Tesla banke Zvonko Agičić.

    „Mi verujemo da će proces usuglašavanja svih uslova završiti u sledećih desetak dana i da će u sledećih mesec ili najkasnije dva meseca taj proces biti završen, a to uključuje i formalnu saglasnost Hrvatske narodne  banke na sticanje kvalifikovanog udela od strane potencijalnog investitora.“

    Jedini član Nadzornog odbora Tesla banke i predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac potvrdio je u izjavi za RSE da je zbog ograničenja temeljnog kapitala banka došla u situaciju da su troškovi hladnog pogona banke, koja sada zapošljava 17 ljudi,  veći od njenih prihoda. Govoreći o napadima na banku, on podseća kakom je Tesla banka jedan od retkih funkcionalnih i plemenitih projekata kada se radi o razvoju povratničkih sredina i prekograničnoj saradnji Hrvatske i Srbije, koja je međutim u daljnjoj dokapitalizaciji naišla na poteškoće.

    Sagovornici Slobodne Evrope nisu želeli da otkriju odakle dolazi potencijalni novi investitor, ali prema rečima Pupovca radi se o evropskom investitoru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE