Ovo su najbolji svetski restorani
Magazin Restaurant napravio je najnoviju prestižnu listu najboljih svetskih restorana, a na prvom mestu nalazi se El Celler de Can Roca iz Španije.
Lista od 50 najboljih restorana sastavljena je na osnovu glasova 900 najuticajnih ljudi iz celog sveta koji su u tom biznisu, a ko-sponzorisana je od strane S.Pellegrino i Acqua Panna-e.
Prvoplasiran restoran vode tri brata iz Katalonije koja su odrasla u maminom restoranu koji se nalazi u blizini. Poslužuju klasičnu katalonsku hranu, a restoran ima tri Michelin zvezdice gde samo uvodna jela koštaju 135 evra.
Predstavljamo vam još i četiri restorana koja su ušla u prvih pet.
2.mesto – NOMA, Kopenhagen, Danska
Šef restorana René Redzepi je kralj nordijske kuhinje. Poznat je po tome što koristi uglavnom lokalne sastajke, a sam proces degustacije se u ovom restoranu sastoji od 20 različitih jela.
3.mesto – Osteria Francescana, Modena, Italija
Genije iza ovog restorana je Massimo Bottura čija su jela poznata po tome što nikad ne znate šta se krije iza imena određenih, a kao primer navodimo ime njegovog najnovijeg jela „kamuflaža – zec u šumi“.
4.mesto – Mugaritz, San Sebastjan, Španija
Šef kuhinje Andoni Luis Aduriz i njegov restoran poznati su po svežim lokalnim sastojcima i satima provedenim u eksperimentisanju kao što su čokoladna torta, hladni badem krem ili kakao mehurići.
5.mesto – Eleven Madison Park, Njujork, SAD
Teatralna degustacija u restoranu čiji je šef kuhinje švajcarski kuvar Daniel Humm košta 195 dolara po osobi. Da li treba nešto dalje pričati?