Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatske kompanije plaćaju čak 572 parafiskalna nameta

    Hrvatske kompanije plaćaju čak 572 parafiskalna nameta, što im, prema nekim računicama, godišnje "uzima" i do 1,5 odsto prihoda, piše Jutarnji list.

    Do tog podatka došli su u vladi kada su preko svojih radnih grupa počeli da "češljaju" investicionu klimu u zemlji, prenosi taj list.

    "Lista neporeskih davanja znatno je veća nego što se dosad mislilo. Ministarstvo finansija upravo izrađuje novi katalog neporeskih davanja, a on će zameniti stari koji je govorio o 245 takvih davanja. Ima tu svega – od davanja za razne agencije, preko nameta koje kreiraju lokalne i regionalne vlasti, do onih koje stvaraju ministarstva", rekli su za Jutarnji list sagovornici iz vladinih krugova.

    Pored raznih taksi, članarina i pretplata, među neporeskim naknadama nalaze se, na primer, naknade za korištenje županijskih, gradskih i opštinskih zastava i grbova.  Sva ta davanja kompanijama, prema nekim računicama, godišnje uzimaju i do 1,5 odsto prihoda.

    "Utvrdili smo 572 neporeska nameta, a prethodna ih je vlada u registru zapisala 245. To znači da ili nisu znali ili su lagali", rekao je ministar privrede Ivan Vrdoljak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE