Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crnogorci najveći poreski dužnici

     

    Poreski dug u Crnoj Gori na kraju prošle godine iznosio je 354 miliona evra, što je više od 11 odsto BDP-a i predstavlja najveću stopu poreskog duga u regionu.

    Deo poreskog duga, koji je i medju najvećim u Evropi, vlada Crne Gore ima ideju da pokuša da naplati imovinom solventnih dužnika, a redovnim platišama poreza na dobit od sledeće godine uvede subvencije.

    Prvi rezultati naplate poreskog duga imovinom dužnika biće poznati nakon 13. juna, prenosi portal Analitika.

    Vlada Crne Gore će najkasnije u junu ove godine objaviti belu i crnu listu kompanija na kojoj će se nalaziti oni koji uredno plaćaju porez državi i oni koji su najveći poreski dužnici.

    Cilj objavljivanja crne i bele liste je da motiviše poreske obveznike da plaćaju porez, a prisustvo na beloj listi biće neka vrsta društvenog priznanja.

    Paralelno sa ovim aktivnostima, Vlada Crne Gore je donela uredbu po kojoj je moguće da solventna preduzeća poreski dug izmire imovinom, čime je moguće, kako smatraju u izvršnoj vlasti, naplatiti deo potraživanja.

    U Ministarstvu finansija Crne Gore kažu da Poreska uprava koristi sve zakonski dostupne mehanizme za naplatu poreskih potraživanja – blokadu računa, aktiviranje menica ili bankarskih garancija koje služe kao instrument obezbedjenja, naplata putem realizacije hipoteka i fiducija, plenidba i prodaja pokretne imovine.

    Za ovoliki iznos poreskog duga, koji je najvećim delom nenaplativ, objektivno najveću krivicu snosi Poreska uprava, koja u ranijem periodu nije na vreme primenila mehanizme naplate, prenosi Analitika.

    Vlada Crna Gore usvojila je i predlog zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja, po kome je uvedena nulta stopa tolerancija za poslovanje u sivoj zoni i za utaju poreza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE