Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pametne naočare – najbolja biznis ideja mladih zapadnog Balkana

    Ideja o „pametnim” naočarima koje prilagođavaju dioptriju osobi koja ih nosi, osvojila je prvo mesto na takmičenju srednjoškolaca iz preduzetništva „Poslovni izazov zapadnog Balkana”  održanom u petak i subotu u Beogradu.

    Pobednički tim činili su učenici iz Plava, Visokog, Futoga i Novog Sada koji su se takmičili sa 60 vršnjaka iz 43 srednje škole iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz saradnju partnerskih organizacija iz regiona i finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju, Atlantic grupe i kompanije Saga.

     „Na pamet su nam padale svakakve ideje a onda smo naišli na podatak da svaka šesta osoba u svetu ima problema sa vidom i shvatili da je to pravac u kom treba da idemo. Osmislili smo pametne naočare koje imaju čip ugrađen u ram i po sistemu duplog stakla prilagođavaju dioptriju osobi koja ih nosi. Radili smo timski i ne verujem da bismo postigli ovakav uspeh da smo pojedinačno obavljali zadatke”, izjavio je Nemanja Petrović, učenik iz Plava i član pobedničkog tima.

    Na završnim prezentacijama u Klubu poslanika, učenicima i gostima obratile su se Nina Samardžić, savetnica u Ministarstvu finansija i privrede, Svetlana Kisić, predsednica Upravnog odbora Dostignuća mladih u Srbiji i Gordana Delić, direktorka Balkanskog fonda za demokratiju.

    Ovo takmičenje ima za cilj da učenicima pruži uvid u savremeni način poslovanja i motiviše ih da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u delo. Takođe, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

    Projekat „Poslovni izazov“ pokrenut je sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi povećali svoje mogućnosti pri zapošljavanju i unapredili svoj preduzetnički duh. Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji koja već 8 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE