Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kravčenko: Teško ćemo održati prošlogodišnji rezultat

    Naftna industrija Srbije (NIS) u prvom kvartalu ove godine imala je neto dobit od 8,3 milijardi dinara, što je jednako neto dobiti u istom periodu prošle godine.

    Kako se navodi u saopštenju, otežavajući uticaj na finansijski rezultat kompanije imali su pad cena sirove nafte i gasa, rast poreza na dodatu vrednost i poreza na dobit i pad potrošnje goriva na domaćem tržištu od oko osam odsto u prom tromesečju ove godine.

    Prema nerevidiranim podacima, operativni prihod pre plaćanja kamata, poreza na prihod i amortizacije (EBITDA) iznosi 12,1 milijardu dinara, što je u skladu biznis-planom kompanije, ali je za 22 odsto manje nego u prvom kvartalu prošle godine.

    Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je kazao da poslovodstvo "krajnje uzdržano ocenjuje rezultate iz prva tri meseca ove godine".

    "Negativni spoljni faktori imaju ozbiljan uticaj na poslovne rezultate NIS. Već danas shvatamo da će biti veoma težak zadatak održati finansijski rezultat kompanije na nivou prošlogodišnjeg", istakao je Kravčenko.

    NIS je u razvoj proizvodne baze i ekološke projekte od janura do marta 2013. investirao 12,19 milijardi dinara, odnosno za 59 više nego u istom periodu prošle godine.

    Na ime poreza i drugih izdvajanja NIS je u budžet Srbije u prvom kvartalu ove godine uplatio 19,9 milijardi dinara, što je za 27 odsto više nego u prva tri meseca 2012. godine. Zahvaljujući strožoj politici naplate potraživanja, operativni novčani tok (OCF) je bio 9,8 milijardi dinara, što, kako se istriče, premašuje prošlogodišnji pokazatelj preko pet puta.

    Navodi se i da je zahvaljujući uvođenju novih tehnoloških rešenja i sprovođenju dodatnih geološko-tehničkih mera, obim proizvodnje nafte bolji od rezultata prvog kvartala 2012. godine za pet odsto i iznosi 411.000 tona naftnog ekvivalenta.

    NIS je u prva tri meseca 2013. u rafinerijama preradio 523.000 tone nafte, što je za 27 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

    Rast obima prerade rezultat je puštanja u rad novog kompleksa lakog hidrokrekinga/hidroobrade (MHC/DHT), čija je izgradnja završena u oktobru 2012.

    Prodaja naftnih derivata NIS-a u prvom kvartalu 2013. godine iznosila je 566.000 tona, što je rast od 12 odsto, navodi se i dodaje da je na povećanje obima prodaje pozitivano uticalo povećanja efikasnosti maloprodajne mreže i izlazak na tržište u regionu.

    Ističe se da je obim maloprodaje na domaćem tržištu premašio nivo prvog kvartala 2012. godine za šest odsto, a veleprodaje za pet procenata, dok je izvoz naftnih derivata povećan za devet odsto.

    Na kraju prvog kvartala 2013. godine, ukupna kreditna zaduženost NIS-a bile je 441 milion dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE