TV pretplatu plaćaćemo do leta?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TV pretplatu plaćaćemo do leta?

  U petak će biti stavljena tačka na tekst zakona kojim se ukida plaćanje TV pretplate. Očekuje se da će od leta na računima za struju taj deo biti izbrisan.

  Kako saznaju Novosti, za pet-šest dana otvoriće će se javna rasprava o propisu kojim se ukida obavezno plaćanje programa Radio-televizije Srbije i RT Vojvodine, i javnost će biti upoznata sa svim detaljima oko prelaska na finansiranje javnih servisa iz državne kase.

  U Ministarstvu kulture i informisanja kažu da je ostalo da se precizira hoće li sve biti regulisano jednim zakonom ili će biti predložena dva. U ovom trenutku, plan je da se Vladi, a potom i Skupštini, predloži usvajanje zakona o elektronskim medijima i javnim TV servisima.

  Pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević očekuje da bi procedura oko ukidanja pretplate mogla da potraje do leta:  "Mislim da bi u julu moglo da se okonča sve oko prelaska RTS i RTV na budžetsko finansiranje. Međutim, građani do tada moraju redovno da plaćaju pretplatu. Jer, dugovi nikome neće biti oprošteni i da se ukine plaćanje."

  Kolarević navodi i da će i novi način finansiranja biti privremen, najviše zato što se Evropska unija "mršti“ na to da država na duže staze plaća medije. On smatra da bi sve moglo da potraje dve godine, a da se potom pronađe model koji će obezbediti siguran izvor finansiranja:

  "U EU ne gledaju blagonaklono da se država "meša“ u javne servise, ali mislim da neće imati ništa protiv ovog načina finansiranja zbog teške ekonomske situacije", rekao je Kolarević za Novosti.

  Celu računicu oko ukidanja TV pretlate, međutim, značajno bi mogle da pomrse milijarde koje iz državne kase treba izdvojiti za RTS i RTV. Prema nezvaničnim podacima, za medijski javni servis Srbije godišnje je potrebno oko šest milijardi dinara, plus još dve milijarde za vojvođanski.

  Iz RTS, čije se generalni direktor Aleksandar Tijanić usprotivio ukidanju pretplate, izneli su podatak da je sada procenat naplate na nivou Srbije oko 40 odsto, da je u Beogradu oko 63, a u Novom Sadu 70 odsto.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE