Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Samo najveći snizili cene

    Naftna industrija Srbije snizila je pre dva dana cene goriva na svojim pumpama u proseku za oko dinar. To je u poslednjih pet dana drugo pojeftinjenje, posle čega je gorivo na ovim pumpama jeftinije za oko 2,5 dinara, potvrdili su juče u NIS-u.

    I na pumpama Lukoila je, kako se nezvanično saznaje, cena evro premijuma od juče niža za oko 1,5 dinara i sada se litar toči po ceni premijuma od 151,4 dinara za litar. Ova ruska nafta kompanija je i prošle nedelje snizila cene evro dizela i nastavlja da prati trendove kretanja cena na svetskoj berzi.

    Kod privatnika sniženja cena nema i neće ga uskoro biti, bez obzira na stabilna kurs dinara i evra i činjenice da se akcize na gorivo nisu i neće menjati do kraja godine, što je njima bilo najveće opterećenje u ceni goriva.

    Ukoliko i kada do pojeftinjenja dođe, biće u proseku za oko dinar i to samo kod onih privatnika koji u komšiluku, kako kažu, imaju konkurenciju koja je jeftinija.

    Razloga za pojeftinjenje goriva u Srbiji ima, jer cena sirove nafta na berzama poslednjih dana padaju. Prognoze analitačara su da će se takav trend nataviti i narednih dana. Tendencija pada cena nafte na svetskom tržištu beleži se zbog prošlonedeljne procene Organizcije izvoznika nafte i Međunarodne agencije za energiju da će globalna tražnja nafte opasti.

    Nafta tipa brent pojeftinila je pre dva dana na berzi u Londonu za oko dolar – na 99,64 dolara za barel, što znači da je cena crnog zlata prvi put skliznula ispod važne psihološke granice od sto dolara od jula 2012.

    Uticaj pada cene sirove nafte može se očekivati kod nas ukoliko u dužem vremenskom periodu uz stabilna kurs dinara, cena sirove nafte nastavi da pada. Višednevni pad ili rast cene sirove nafte ne utiče bitnije na cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji..

    S obzirom na to da se beleži pad prometa svih vrsta derivata u celom regionu eventualno pojeftinjenje derivata u rafinerijama kompanija koje se bave i prometom prinudiće i sve ostale učesnike na tržištu da snize cene na svojim pumpama .

    Od decembra do februara cena sirove nafte na svetskoj berzi porasla je za oko 12 dolara ali da to na pumpama nije dovelo do poskupljenja. Prosečna cena sirove nafte sada 111,38 dolara za barel, dok je lane bila 111,53 dolara.

    Ukoliko se uporede cene goriva kod nas i u okruženju, prema poslednjim podacima od pre desetak dana cene bezolovnog benzina u Srbiji su na nivou Bugarske i Makedonije oko 1,3 evra, dok je evro dizel jeftiniji samo u BiH i Crnoj Gori. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE