Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prijavljivanje poreza elektronskim putem biće šok za poreske obveznike

     

     

    Direktor Poreske uprave Ivan Simič ocenio je da će prelazak na isključivo prijavljivanje poreza elektronskim putem od 1. jula 2014. godine biti "šok" za mnoge poreske obveznike, ali da se neće odustati od tog roka.

    Kako je naveo na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba, posle toga sledi reorganizacija filijala i izgradnja boljeg poreskog sistema.

    On je istakao da je "dobra škola" bilo podnošenje prijava za uslovni otpis kamata za poreski dug, kada su svi čekali krajnji rok da podnesu prijave, iako je taj rok produžen sa 31. januara na 31. mart.

    Simič je naveo da će u Srbiji sprovesti poresku reformu koja će biti kopija onog koji je sproveden u Sloveniji, jer su problemi približno isti.

    On je najavio da će poreskim obveznicima biti omogućen uvid u stanje o plaćenim porezima elektronskim putem.

    Prema najavi Simiča, podaci dobijeni putem fiskalnih kasa biće bolje iskorišćeni za suzbijanje "sive" ekonomije.

    On je rekao i da su do sada 873 građanina, koji poseduje imovinu vredniju od 35 miliona dinara, podnela informativnu poresku prijavu. Prema njegovim rečima, pritom će 15 prijava podneto elektronskim putem.

    Simič je podsetio da je prijavljivanje imovine vrednije od 35 miliona dinara produženo do 30. juna.

    On je naglasio da je na mesto direktora Poreske uprave u Srbiji došao pre svega zbog izazova da će na tom mestu ostati dve godine i da se postavlja pitanje ko će doći na to mesto posle njega, tako da nastavi reformu Poreske uprave na isti način. Simič, koji je ranije bio predsednik Poreske uprave Slovenije, istakao je da je sada ta institucija u gorem stanju nego što je bila kada je on došao na njeno čelo.

    Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta Poreske uprave Srbije biće da se pojednostavi komunikacija poreskih obveznika sa tom institucijom, da se omogući brže izdavanje mišljenja Poreske uprave, i da se zaposleni rasterete nepotrebnih poslova. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE